Бизнес моделът, известен като франчайзинг, е уникален и има богата история.

Това е вид търговски договор, при който едната страна (франчайзодател) предоставя при определени условия и срещу заплащане на друга фирма, желаеща да развива същата дейност (франчайзополучател), правото да използва разработен и успешен модел в определена сфера.

По света има много популярни марки, които присъстват в редица държави благодарение на франчайзингови договори с местни компании - McDonalds, Starbucks, Shell и други.

Произходът на франчайзинга

Бенджамин Франклин е известен основно със своя огромен принос към политическата история на Съединените американски щати – един от бащите основатели на страната, дипломат и изобретател.

Неговата дейност в областта на печата обаче затвърждава позицията му и на пионер във франчайзинга. Именно Франклин подписва първото франчайз споразумение в американската история, пише електронното издание Entrepreneur. 

Според Международната франчайз асоциация (IFA), произходът на франчайзинга може да бъде проследен до 13 септември 1731 г., когато Бенджамин Франклин влиза в партньорство за печатарски бизнес с Томас Уитмарш в Чарлстън, Южна Каролина.

Това споразумение показва няколко елемента, които са подобни на съвременните франчайзинг практики, като фиксирани условия, задължения за практическо управление и изключителни бизнес договорености.

Изчерпателен и прецизно подробен, договорът уточнява задълженията на Франклин към Уитмарш - от предоставянето на оборудване до управлението на ремонтите на машините. 

Уитмарш е трябвало да се придържа и към определени условия. След внезапната му смърт от жълта треска през 1733 г., Франклин започва нова споразумение с Луис Тимъти, а след неговата кончина - и със съпругата му Елизабет Тимъти, която става първата жена издател в Северна Америка.

С течение на времето Франклин продължава да възпроизвежда този модел, като формира подобни партньорства за печатни фирми на различни места в страната. 

Методът на Харпър и началото на модерния франчайзинг

На Марта Матилда Харпър се приписва авторството на модерния франчайзинг модел. Това става през 1891 г. с пускането на пазара на Harper Method Shops - салони за грижа за косата, които възприемат елементи, които днес са стандарт във всяка франчайзинг верига.

Според IFA, този иновативен подход включва цялостно обучение, маркови продукти и рекламна подкрепа.

В края на 19-и и началото на 20-и век франчайзингът набра скорост, особено по време на Индустриалната революция, като се разпространява във всички промишлени сектори - производство, автомобилостроене и хранителни стоки. 

Франчайзингът скоро заема централна роля в социално-икономическата структура на САЩ. С началото на индустриалната революция преходът на нацията от селскостопанска към управлявана от търговците икономика налага създаването на ефективни дистрибуторски мрежи, а това води и до създаването на много нови франчайзи. 

20-и век и раждането на емблематичните марки

Компанията Western Auto, който днес е част от Advance Auto Parts, през 1909 г. революционизира франчайзинга и скоро се появяват исторически франчайзи, като Coca-Cola, General Motors и веригата Rexall Drug Store.

През следващите десетилетия е поставено и началото на други големи играчи, като Kentucky Fried Chicken, McDonald's и Dunkin Donuts.

Франчайзингът процъфтява през 60-те години на миналия век с разширяването на веригите за продажба на различни стоки и услуги.

През 1963 г. McDonald's разширява веригата си до над 500 ресторанта, а бързото разрастване на известни имена, като Holiday Inn, Budget Rent A Car и Dairy Queen, сигнализира за неоспоримата сила на франчайз модел.

Не само ресторантите и хотелите обаче процъфтяват. Марки в различни сектори - от автомобилостроенето (като Midas Muffler) до професионалните услуги (като Dunhill Personnel и H&R Block), демострират гъвкавостта на франчайзинг модела. 

С течение на времето световната икономика става все по-взаимосвързана и през 80-те години франчайзингът вече е глобален. Марките, които са успешни в родните си държави, започват да търсят възможности за растеж зад граница. 

Технологиите също започват да играят ключова роля. През 80-те години марките използват компютърни системи за управление на инвентара, продажбите и логистиката, проправяйки пътя за по-рационализирана и ефективна франчайзинг икономика.

Освен това 80-те години на миналия век са белязани и от еволюцията на бизнес отношенията между франчайзополучателите и франчайзодателите.

С по-добри системи за поддръжка и програми за обучение, франчайзите вече предлагат повече от търговска марка – те се превръщат в пълен бизнес модел.

До края на 90-те години франчайзингът затвърждава мястото си не само като бизнес модел, но и като глобален феномен, а международните марки доминират в градските пейзажи по света.

С раждането на интернет, начинът, по който франчайзите оперират и се продават, претърпява огромна трансформация, тъй като онлайн маркетингът се превръща в решаващ стратегически фактор.

Освен това през 90-те години на миналия век се наблюдава и скок в притежаването на франчайзинг договори от жени и представители на малцинствата, което разнообразява предприемаческата среда. 

От настоящето към динамичното бъдеще 

Еволюцията на търговския франчайзинг е свидетелство за трайната сила на иновациите и предприемачеството. От пионерските партньорства на Бенджамин Франклин до модерния франчайзинг модел на Харпър, този тип бизнес взаимоотношения продължават да оформят света на бизнеса.

Днес франчайзингът продължава да се развива с нови концепции и възможности, включително AI, роботика и други иновации. Неговите гъвкави структури, ползите от сътрудничеството и доказаният успех правят франчайзинга съществена част от глобалната икономика.