На днешната дата, 7 септември, през 1912 г. е роден американският предприемач Дейв Пакард. Той и неговият съдружник Бил Хюлет поставят основите на Hewlett-Packard Enterprise - компанията, известна днес просто като HP.

Тя е вплетена в историята на Силициевата долина и е една от фирмите, които трансформират целия икономически пейзаж и културата в този регион. 

Както много други технологични стартъпи от миналия век, партньорството на Бил Хюлет и Дейвид Пакард започва в малък гараж в Пало Алто - градът, който остава в историята като родното място на Силициевата долина. 

Към днешна дата там се помещават централите на компании, като Facebook, Apple, Twitter, Netflix и много други. През 30-те години на 20-и век обаче долината е била предимно земеделска - с овощни градини и ферми, осеяли околните хълмове.

През годините името Hewlett-Packard става синоним на високотехнологични иновации. Но това, което наистина отличава компанията от нейните конкуренти, не е технологията, а визионерският стил на управление, създаден от нейните основатели.
 
Компанията се превръща в най-големия световен производител на електронни устройства за тестване и измерване, а също така и на калкулатори, компютри и лазерни и мастиленоструйни принтери.  

Началото

Дейв Пакард и Бил Хюлет се срещат за първи път, докато посещават студентски курсове в Станфордския университет. През август 1937 г. те започват да обсъждат създаването на компания и официално основават Hewlett-Packard Company като партньорство на 1 януари 1939 г. с първоначална инвестиция от 538 долара. 

В книгата си The HP Way Пакард споменава как дуото е решило реда на акронима, който впоследствие се превръща в емблема на компанията.

Марката Hewlett-Packard е определена с хвърляне на монета, като в зависимост от това дали се паднело ези или тура, името щяло да е HP или PH. Хюлет печели жребия и така се ражда HP.

Първото начинание на компанията е автоматичен индикатор за фал линии за боулинг. Въпреки че е гениален, продуктът няма голям пазар и в крайна сметка се оказва не особено успешен. 

За двамата дигитални пионери обаче първоначалният провал не означава нищо. Те незабавно започват работа по друг дизайн, очертан от Хюлет в магистърската му теза - аудио осцилатор, който те наричат HP200A. Основната му цел е да тества звуково оборудване и да настройва хармоники. 

Walt Disney купува осем от устройствата, докато работи върху Fantasia - емблематичния класически филм от 1940 г., който е първият, използващ стереофонична звукова система. 

Пътят на успеха

Впоследствие Бил Хюлет се съсредоточава върху продуктовата страна на бизнеса, докато Пакард се занимава с управлението му. 

Когато Hewlett-Packard става публична компания през 1961 г., няколко от ръководителите ѝ пропускат церемонията на Нюйоркската фондова борса, защото се загубват в метрото на слизане от хотела си в центъра на града. Служебните им сметки дори не покривали разхода за таксита, което след това се споменава като доказателство за пестеливостта на Дейвид Пакард.

Той остава в компанията, която основава, до края на живота си, с изключение на две години (между 1969-1971), когато работи като заместник-министър на отбраната в правителството на Ричард Никсън. 

Пакард остава забележително далновиден през цялата си бизнес кариера и е човекът, който решава още през 1986 г. да регистрира името на домейна HP.com - цяло десетилетие преди интернет да се превърне в комерсиално явление. 

Филантропска дейност 

Опазването на околната среда, като цяло, и на моретата - в частност, е една от големите каузи на Дейвид Пакард през целия му живот. Може би най-забележителният резултат от неговата благотворителна дейност е аквариумът Monterey Bay, посещаван от 1.8 милиона души годишно. 

Разположен в Монтерей, Калифорния, на мястото на стара фабрика за консерви за сардини, която е  включена в два от романите на Джон Стайнбек, той се нарежда сред най-големите аквариуми в света. 

По време на откриването му през 1984 г. Пакард приписва своя интерес към темата на на две от дъщерите си, които са изучавали морска биология – Нанси и Джули, която става изпълнителен директор на аквариума.