Мятане в леглото в малките часове на нощта. Тихо, но постоянно „бръмчене“ в мозъка, което пречи на концентрацията ви. Повечето от нас са изпитвали този вид тревожност - не клинична тревожност, която може да доведе до паническа атака, а такава, който ви кара да се чувствате неудобно.

„Тревожността е чувство на страх или безпокойство, което идва в ситуации на несигурност“, казва неврологът д-р Уенди Сузуки пред медицинския кореспондент на CNN д-р Санджай Гупта в неговия подкаст Chasing Life. „Това е моето опростено определение за ежедневна тревожност.“

И преживяването не е приятно. „Общото усещане е, че „просто искам да се отърва от него“, казва Сузуки, която е професор по неврологични науки и психология в Нюйоркския университет.

„Това е система за предупреждение, от която всички имаме нужда. Това е инструмент, който ни помага да разберем какво ни е скъпо. Ако го нямаме, мисля, че нещо важно ще бъде отнето от живота ни."

Сузуки обяснява как тревожността се е развила, за да ни защити.

„В миналото майка с малко бебе се разхожда и се опитва да намери храна. Изпукване на клонка й подсказва, че има вероятност голямо животно да я дебне. Това я кара да застане нащрек и тялото й влиза в режим „борба или бягство“. Същият отговор, включително реакцията „бий се или бягай“, се активира, когато гледаме в новините или следим в социалните медии какво се случва днес.“

В резултат, пулсът ни се ускорява и задържаме дъха си, което не е добре за тялото ни от физиологична гледна точка и това е причина номер 1 да се научим как да модулираме тази реакция на стрес.

Първата стъпка към „добра“ тревожност е да се научите как да намалите нивото на ежедневната си тревожност. Как да го направите? Ето петте най-добри съвета на Сузики:

Поемете си дълбоко въздух

Практикувайте дихателна медитация. Според Сузуки:

„Това е най-старата форма на медитация и може да бъде толкова ефективна, че наистина да се успокоим моментално“.

Един успокояващ модел е дишане в кутия – техника, при която се редуват четири секунди за вдишване, след това четири секунди задържане и четири секунди за издишване.

Размърдайте се

Отидете на кратка разходка, препоръчва Сузуки.

„Знаете ли, че само 10 минути ходене могат значително да намалят нивата на тревожност и депресия при хората? Дори не е нужно да сменяте дрехите си, за да получите това“.

Движението стимулира освобождаването на невротрансмитери, които не намаляват непременно тревожността, но увеличават чувството за щастие. Те включват допамин и серотонин, норадреналин и ендорфини.

Преформулирайте безпокойството си

Превърнете ситуациите, предизвикващи безпокойство, в лични предизвикателства, за да насърчите растежа и устойчивостта — и се насладете на несигурните обстоятелства.

Перифразирайки Дийпак Чопра, Сузуки препоръчва приемането на несигурността, защото тя може да направи живота интересен.

„В моя живот несигурността може да бъде нещо, което носи вълнение, може да носи радост. Не през цялото време, но можете да вземете част от това и да го прегърнете като нещо полезно“.

Превърнете безпокойството си в действие

За да подобрите производителността и да намалите безпокойството, преобразувайте тревожния си списък „какво ако“ в продуктивен списък със задачи, съветва Сузуки.

„Обичам да казвам, че има подаръци, които идват с вашето безпокойство“, каза тя, цитирайки какво често й се случва точно преди да заспи. "Имам списък с тревоги, който ме „удря“ точно преди да заспя. Какво да правя? Превръщам този списък в такъв със задачи“.

Практикувайте състрадание

Подкрепете другите, казва Сузуки, уведомявайки ги, че не са сами.

„Обърнете се с добра дума към някой, който изпитва подобно безпокойство“, допълва тя, като отбеляза, че някои хора се срамуват от това, че са тревожни в определена ситуация. „Това просто действие може да освободи допамин и да подобри собственото ви настроение“.