Типичният компенсационен пакет за главните изпълнителни директори, които управляват компаниите от американския борсов индекс S&P 500, се е повишил с почти 13% през миналата година.

Разликата между възнагражденията на шефовете и служителите нараства - и то в момент, в който инфлацията оказва значителен натиск върху бюджетите на американците, пише Fast Company.

Средното заплащане на главните изпълнителни директори се повишава до 16.3 милиона долара годишно, което е ръст от 12.6%, според данните на The Associated Press и Equilar. Междувременно, заплатите и доходите на работниците в частния сектор са се повишили с 4.1% през 2023 г.

При половината компании в проучването разликата във възнагражденията на висшия мениджмънт и тези на средностатистическия служител е около 200 пъти. 

Главните изпълнителни директори бяха възнаградени богато, тъй като икономиката показа забележителна устойчивост, подкрепяйки корпоративните печалби и повишавайки цените на акциите.

След като се справиха с пандемията от COVID-19, компаниите бяха изправени пред предизвикателствата на устойчивата инфлация и по-високите лихвени проценти. Над 20 изпълнителни директори в годишното проучване на The Associated Press са получили увеличение на заплатите от 50% или повече.

"На този постпандемичен пазар желанието е бордовете да възнаграждават и задържат главните изпълнителни директори, когато чувстват, че имат добър лидер. Всичко това в комбинация води до повишаване на доходите им", коментира Кели Малафис, съдружник-основател на Compensation Advisory Partners.

Сара Андерсън, която ръководи проекта за глобална икономика в прогресивния Институт за политически изследвания, вярва, че разликата в доходите между топ мениджърите и работниците играе роля за повишаване на общото недоволство на американците от икономиката.

"По-голямата част от фокуса тук е върху инфлацията, която хората наистина усещат, но те чувстват болката от инфлацията повече, защото не смятат, че заплатите им се повишават достатъчно“.

Много компании се вслушват в призивите на акционерите да обвържат по-тясно възнаграждението на изпълнителния директор с резултатите. В резултат на това голяма част от пакетите за заплащане се състоят от опции върху акции, които главният изпълнителен директор често не може да осребри с години, ако изобщо може да ги осребри, освен ако компанията не постигне определени цели (обикновено по-висока цена на акциите, пазарна стойност или подобрени оперативни печалби). 

Средната компенсация в акции се е повишила с почти 11% миналата година, в сравнение с 2.7% увеличение на бонусите.

Проучването на AP за възнагражденията на главните изпълнителни директори включва данни за заплащането на 341 ръководители в компании от S&P 500, които са работили на поста поне две пълни последователни фискални години и са подали данъчни декларации между 1 януари и 30 април.

Кои са директорите с най-високи заплати?

Хок Тан, главен изпълнителен директор на Broadcom Inc., оглавява проучването на AP със заплата, оценена на около 162 милиона долара.

На 31 октомври 2022 г. Broadcom предостави опции върху акции на Тан на стойност 160.5 милиона долара за фискалната 2023 г на компанията. Тан получи възможност да придобие до 1 милион акции, започвайки през фискалната 2025 г., при условие че акциите на Broadcom отговорят на определени цели и той остане главен изпълнителен директор поне за пет години.

Към момента на отпускане на възнаграждението акциите на Broadcom са се търгували на ниво от 470 долара за брой. Тан ще получи части от опциите, ако цената достигне съответно $825 и $950, а пълното възнаграждение ще му бъде връчено, ако средната цена на затваряне е на или над $1125 за 20 последователни дни между октомври 2025 г. и октомври 2027 г.

Целите изглеждаха амбициозни, когато бяха поставени, но акциите се повишиха рязко оттогава и достигнаха най-високата си стойност при затваряне за всички времена от $1436.17 на 28 май.

Подобно на конкурентите си от Nvidia, Broadcom се възползва от бума на изкуствения интелект сред технологичните компании. Неговите чипове се използват от много организации, вариращи от големи банки през търговци на дребно до телекомуникационни оператори и държавни органи.

При предоставянето на опциите Broadcom отбеляза, че при управлението на Тан пазарната капитализация на компанията се е увеличила от 3.8 милиарда долара през 2009 г. до 645 милиарда долара и че общата възвръщаемост на акционерите през това време надминава с много тази на S&P 500. Компанията също така каза, че Тан няма да получи допълнителни опции през остатъка от петгодишния период.

Други изпълнителни директори на върха в проучването на AP са Уилям Лансинг от Fair Isaac Corp. (66.3 милиона долара), Тим Кук от Apple (63,. милиона долара), Хамид Могадам от Prologis (50.9 милиона долара) и Тед Сарандос, съизпълнителен директор на Netflix (49.8 милиона долара).

В Apple възнаграждението на Кук намалява с 36% спрямо предходната година. Кук поиска намаление на заплатите за 2023 г. в отговор на гласуването на годишната среща на Apple през 2022 г., на което само 64% от акционерите одобриха неговия компенсационен пакет.

Методологията на проучването изключва изпълнителни директори, като Никеш Арора от Palo Alto Networks (151.4 милиона долара) и Кристофър Уинфри от Charter Communications (89 милиона долара).

Въпреки че според официалните документи Илон Мъск не е получавал компенсация като главен изпълнителен директор на Tesla, в момента заплатата му е на дневен ред в обсъжданията на акционерите. Той иска да му бъде възстановен компенсационният пакет, който беше отменен от съдия в Делауеър, който каза, че процесът на одобрение на пакета е „дълбоко погрешен“.

От компаниите се изисква да определят стойност на възнагражденията в акции и опции в момента на тяхното предоставяне. Тези, дадени на Мъск през 2018 г., бяха оценена на 2.3 милиарда долара. Общият му компенсационен пакет сега се оценява на около 45 милиарда долара.

Шефове срещу служители

Служителите в САЩ получават по-високи заплати след пандемията, като възнагражденията и обезщетенията в частния сектор са се повишили с 4,.% през 2023 г. след увеличението от 5.1% през 2022 г., според Министерството на труда.

Дори и при това положение обаче, пропастта между доходите на висшия мениджмънт и служителите продължава да се разширява. Половината от главните изпълнителни директори в тазгодишното проучване на заплащането са направили поне 196 пъти повече пари от техните служители. Това е увеличение спрямо миналогодишното проучване, когато разликата е била 185 пъти.

Тя е особено голяма в компании, където служителите обикновено получават по-ниски заплати, като например веригите за търговия на дребно. В Ross Stores, например, компанията казва, че нейните служители в средата на скалата на заплащане са изкарвали 8618 долара годишно. Това означава, че ще им отнеме 2100 години, за да спечелят толкова, колкото изпълнителния директор Барбара Рентлър пре 2023 г., (18.1 милиона долара).  

Корпоративните управителни съвети често изпитват натиск да продължат да повишават заплащането на добре работещите изпълнителни директори от страх, че те могат да си тръгнат и да отидат при конкурентите им. 

"Те се фокусират върху изплащането на компенсация, която е конкурентна в рамките на тяхната индустрия или пазар, а не върху съотношението на заплатите вътре в самата компания. Колкото по-добре се представя един изпълнителен директор, толкова повече бордът е готов да плати", обяснява Кели Малафис.

Несъответствието между това, което печели главният изпълнителен директор и доходите на работниците, не винаги е било толкова голямо.

"След Втората световна война и до 80-те години на миналия век главните изпълнителни директори на големите публично търгувани компании са получавали около 40 до 50 пъти повече от средното заплащане на работниците. Днес обаче компаниите третират своите изпълнителни директори като суперзвезди, а не като екипни играчи", според Брандън Рийс от платформата Executive Paywatch, която проследява заплащането на висшите мениждъри.

Какво мислят акционерите?

Въпреки критиките, акционерите са склонни да подкрепят изплащането на щедри пакети за лидерите на компаниите. От 2019 г. до 2023 г. компаниите обикновено са получавали малко под 90% от гласовете за своите планове за възнаграждения на ръководни кадри, според данните от Equilar.

Акционерите обаче понякога отхвърлят някои планове за компенсации. През 2023 г. акционерите на 13 компании от S&P 500 са предоставили възнаграждения на изпълнителните директори пс од 50% подкрепа.

След като инвеститорите в Netflix отново одобриха пакетите за заплащане на топ мениджърите, бордът на компанията се срещна с много от най-големите си акционери миналата година, за да обсъди техните опасения. Тя също така разговаря с големи консултантски фирми, които препоръчват как инвеститорите трябва да гласуват на годишните срещи на компаниите.

След разговорите Netflix обяви няколко промени, за да преработи своите политики за заплащане. От една страна, тя елиминира възможността на ръководителите да разпределят компенсацията си между пари и опции. Вече няма да дава опции за акции, които могат да осигурят на ръководителите възнаграждение, стига цената на акциите да остане над определено ниво. Вместо това компанията ще предостави ограничени акции, от които ръководителите могат да осребрят само след определен период от време или след като са изпълнени определени мерки за ефективност.

Промените ще влязат в сила през 2024 г. За миналата година съизпълнителният директор Тед Сарандос получи опции на стойност 28.3 милиона долара и паричен бонус от 16.5 милиона долара. Съ-изпълнителният директор Грег Питърс пък получи опции на стойност 22.7 милиона долара и паричен бонус от 13.9 милиона долара.

Колко печелят дамите?

Миналата година в проучването на AP са участвали повече жени в сравнение с предходните години, но техният брой в мениджърските офиси все още е нищожен в сравнение с техните колеги от силния пол. От 341 изпълнителни директори, включени в данните на Equilar, 25 са жени.

Лиза Су, главен изпълнителен директор и председател на борда на производителя на чипове Advanced Micro Devices, е най-добре платената жена главен изпълнителен директор в проучването на AP за пета поредна година през фискалната 2023 г. Нейната компенсация е оценена на 30.3 милиона долара.

Другите най-добре платени жени изпълнителни директори включват Мери Бара от автомобилния производител General Motors (27.8 милиона долара), Джейн Фрейзър от банковия гигант Citigroup (25.5 милиона долара), Кати Уордън от космическата и отбранителна компания Northrop Grumman (23.5 милиона долара) и Карол Том от доставчика на пакети UPS (23.4 милиона долара).

Средното заплащане на жените изпълнителни директори се е повишило с 21% до 17.6 милиона долара, като темповете на растеж изпреварват този на мъжете, чието средно заплащане се е повишило с 12.2% до 16,3 милиона долара.