Да станеш милиардер е рядък подвиг, особено, когато си млад. Средната възраст на милиардерите в тазгодишната класация на Forbes е 66 г., а най-възрастният от тях е на 102 г. Въпреки това част от тях успяват да забогатеят още докато са млади.

Тази година всичките 25 най-млади представители в класацията са на възраст 33 г. или по-млади. Общото им състояние възлиза на 110 млрд. долара. Някои от тях са натрупали състоянието си сами, след като създават компании като Snap (Еван Спигел, 33 г.), Gymshark (Бен Франсис, 31 г.) и Oculus VR (Палмър Лъки, 31 г.).

Повечето от тях обаче получават доста сериозна помощ. За първи път от 2009г. всеки милиардер на възраст под 30 г. е наследил състоянието си, което е признак, че „голямото прехвърляне на богатство“ е започнало.

Най-младият милиардер в света е бразилката Ливия Войт. Тя е само на 19 г. и е още студентка, а състоянието ѝ се оценява на 1.1 млрд. долара, благодарение на миноритарния ѝ дял в компанията за електрическо оборудване WEG, основана от нейния дядо. Тя и по-голяма ѝ сестра, Дора Войт де Асис, (26 г.) са две от седемте нови лица сред 25-те най-млади милиардери.

Най-богатите от тях са ирландските братя Мистри, на 25 и 27 години, които наследяват по 4.9 млрд. долара, благодарение на базирания в Мумбай конгломерат Tata Sons. Те получават миноритарни дялове в Tata след смъртта през 2022 г. на техния баща, Сайръс Мистри, който умира само три месеца след дядо им Палонджи Мистри.

Те не са единствените, които влизат в класацията през последните три години след смъртта на родител. 19-годишният италианец Клементе дел Векио наследява сериозен дял в EssilorLuxottica, която произвежда марки като Ray-Ban, след смъртта през 2022 г. на Леонардо дел Векио. Неговите братя Леонардо Мария (28 г.) и Лука (22 г.) също наследяват цяло състояние, както и трима други техни сестри и братя. По същия начин в класацията попада и Софи Луис Филман (29 г.), която наследява германската компания Fielmann AG, след смъртта на баща ѝ Гюнтер Филман през януари.

Тези наследства са пример за началото на дългоочаквано прехвърляне на богатство между поколенията по света. В САЩ представителите на поколението, родено след Втората световна война и по-възрастните от тях (родени през 1964 г. или по-рано), притежават 95.9 трлн. долара от общото богатство на домакинствата в размер на 147.1 трлн. долара, според Федералния резерв. Очаква се всяка година трилиони долари да се прехвърлят между поколенията, тъй като заможните възрастни напускат този свят и завещават богатството си на своите наследници. Застаряващи милиардери като Чарлс Кох (88 г.) и Фил Найт (86 г.), в момента се подготвят да прехвърлят наследството си на своите деца.

Друга причина за това да има толкова много млади наследници сред милиардерите е, че млади магнати, като Боби Мърфи от Snap (35 г.) и Марк Закърбърг от Meta (39 г.) пораснаха, но няма кой да ги замени. Тази година в класацията има само един нов милиардер сред 25-те най-млади, който не е наследил богатството си. Това е 33-годишният японец Шунсаки Сагами, който се занимава със сливания и поглъщания, а неговата копания е M&A Research Institute Holdings. Акциите на фирмата поскъпнаха с над 800%, откакто излезе на борсата през юни 2022 г., което пък изстреля собственика ѝ нагоре в класацията на най-богатите. Натрупването на състояние в ранна възраст също така не означава, че то може да бъде запазено. Със своите 28 г. миналата година Райън Бреслоу бе най-младият милиардер, който не е наследил богатството си. Ако не го беше изгубил, той все още щеше да е там.

Почти всички от 25-те най-млади милиардери са по-богати в сравнение с предходната година. За този период най-много забогатява наследника на Red Bull Марк Матешиц, чието състояние нараства с 4.9 млрд. долара, следван от Михал Щрнад, който наследи и сега ръководи Czechoslovak Group, а личното му състояние е с 2.4 млрд. долара по-голямо от предходната година. Общо 15 от най-младите милиардери, или 60%, са от Европа. Останалите са от Бразилия, Южна Корея и Хонконг (всичките наследници) или Япония и САЩ (всичките натрупали състоянието си сами).

Ето и кои са 25-те най-млади милиардери в света:

Ливия Войт (19 г.), Бразилия, 1.1 млрд. долара

Клементе дел Векио (19 г.), Италия, 4.7 млрд. долара

Ким Чун-юн (20 г.), Южна Корея, 1.4 млрд. долара

Кевин Дейвд Леман (21 г.), Германия, 3.3 млрд. долара

Ким Чун-мин (22 г.), Южна Корея, 1.4 млрд. долара

Лука дел Векио (22 г.), Италия, 4.7 млрд. долара

Реми Дасо (22 г.), Франция, 2.5 млрд. долара

Захан Мистри (25 г.), Ирландия, 4.9 млрд. долара

Дора Войт де Асис (26 г.), Бразилия,1.1 млрд. долара

Фироз Мистри (27 г.), Ирландия, 4.9 млрд. долара

Александра Андресен (27 г.), Норвегия, 1.6 млрд. долара

Катарина Андресен (28 г.), Норвегия, 1.7 млрд. долара

Леонардо Мария дел Векио (28 г.), Италия, 4.7 млрд. долара

Софи Луис Филман (29 г.), Германия, 2.7 млрд. долара

Густав Магнар Витзьо (30 г.), Норвегия, 4.2 млрд. долара

Стенли Танг (31 г.), САЩ, 1.2 млрд. долара

Палмър Лъки (31 г.), САЩ, 2.3 млрд. долара

Михал Щрнад (31 г.), Чехия 4.4 млрд. долара

Анди Фанг (31 г.), САЩ, 1.2 млрд. долара

Бен Франсис (31 г.), Великобритания, 1.3 млрд. долара

Марк Матешиц (31 г.), Австрия, 39.6 млрд. долара

Джонатан Куок (32 г.), Хонконг, 2.4 млрд. долара

Шунсаки Сагами (33 г.), Япония, 1.9 млрд. долара

Джон Колисън (33 г.), Итландия, 7.2 млрд. долара