Археолози откриха сложно декорирана синя стая, определена като древно римско светилище, или сакрариум, по време на неотдавнашни разкопки в централната част на Помпей в Италия.

Италианският министър на културата Дженаро Санджиулиано посети мястото във вторник, описвайки древния град като „сандък със съкровища, който все още е частично неизследван“.

Синият цвят е рядък, като от италианското министерство на културата подчертават, че обикновено се свързва със среди с голямо декоративно значение.

Задълбочен анализ на помещението е установил, че пространството може да се определи като сакрариум - предназначено за ритуални дейности и консервация на свещени предмети.

По стените на стаята са изобразени женски фигури, за които се смята, че показват четирите сезона на годината, както и алегории на земеделие и овчарство.

Новото откритие идва на фона на разкопки в района Regio IX в центъра на Помпей – жилищна част, която в момента е едно от най-активните места за разкопки в града.

Разкопките са част от по-широк проект за осигуряване на връзка между разкопаните и неразкопаните зони на археологическия парк, който в момента има повече от 13 000 проучени стаи.

Проектът има за цел да подобри структурата на района, като направи "защитата на огромното помпейско наследство... по-ефективна и устойчива", казват от министерството на културата.

Други скорошни открития в района включват мебели, бронзов комплект от две кани и две лампи, строителни материали, използвани при ремонти, както и черупки от изконсумирани стриди.

Миналата седмица стана ясно, че археолози в Помпей са открили детски скици, изобразяващи сцени с гладиатори и ловци, които се бият с животни.

Рисунките, за които се смята, че са направени от деца на възраст между пет и седем години преди изригването на Везувий през 79 г. сл. н. е., са открити по стените на задна стая в жилищния сектор на археологическия парк.

Те показват, че дори децата в древността са били изложени на изключително насилие.