Бизнес активността в еврозоната през май расте с най-бързите темпове за последната година. Повишението в доминиращата индустрия на услугите компенсира свиването в производството, съобщава Reuters. 

Съставният индекс, базиран на анкета сред мениджъри по покупките, се повишава до 52.2 пункта през май спрямо 51.7 през април, което е най-високото му ниво от май 2023 г. насам. 

Въпреки че данните бяха малко под предварителните прогнози за ниво от 52.3, показателят остава над границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването за трети пореден месец. Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank, коментира:

"Призракът на рецесията вече не витае над икономиката. Това е благодарение на сектора на услугите, в който възходът продължава“. 

По думите му, той вероятно ще гарантира, че еврозоната отново ще постигне икономически растеж през второто тримесечие.

Друго проучване, публикувано в понеделник, показва, че дългогодишният спад в промишлената дейност може да се обърне. Индексът, измерващ производствената активност, се повиши до 47.3 през май спрямо 45.7 през април.

Подобряването на общото търсене повишава оптимизма за предстоящата година. Съставният индекс на бъдещото производство се повишава до 63.1 пункта през май, което е най-високото му ниво от февруари 2022 г. насам.

По-добрата перспектива насърчава фирмите от сектора на услугите да увеличат броя на персонала с най-бързите темпове за последните 11 месеца.

Междувременно, общият ценови натиск отслабва, като цените на едро се повишават с най-бавния темп от шест месеца насам. Това може да даде увереност на Европейската централна банка, която се очаква да намали лихвения процент с 25 базисни пункта в четвъртък.