Армията на Непал е премахнала 11 тона отпадъци, четири трупа и един скелет от Еверест и два други върха в Хималаите през тази година. На военнослужещите са им били необходими 55 дни, за да почистят отпадъците и да свалят телата от Еверест, Нупце и Лхотце.

Смята се, че на Еверест има над 50 тона отпадъци и повече от 200 тела.

През 2019 г. армията започна ежегодно почистване на района, често описван като най-високото сметище в света, на фона на опасенията от пренаселеност и опашките от алпинисти, които чакат, за да достигнат върха.

При петте почиствания са събрани 119 тона отпадъци, 14 човешки трупа и няколко скелета, казват от армията.

Тази година властите са си поставили за цел да намалят отпадъците и да подобрят спасителни акции, като задължават алпинистите да носят проследяващи устройства и да връщат обратно собствените си изпражнения.

В бъдеще правителството възнамерява да сформира екип от планински рейнджъри, които да следят за отпадъците, както и да инвестира повече пари в събирането им, заяви пред BBC отговарящият за алпинизма в Министерството на туризма на Непал Ракеш Гурунг.

За пролетния сезон на изкачванията, който приключи през май, правителството е издало разрешителни на 421 алпинисти, в сравнение с рекордните 478 за миналата година. Те не включват непалските водачи. Смята се, че общо 600 души са изкачили планината тази година.

Общо 8 алпинисти са загинали или изчезнали през 2024 г., в сравнение с 19 през миналата година.

Според Гурунг, броят на разрешителните през тази година е бил по-малък заради глобалната икономическа ситуация. Освен това Китай също издава разрешителни. Причина са и изборите в Индия, които са намалили броя на алпинистите от тази страна.

Броят на разрешителните вероятно ще падне още, след като през май Върховният съд на Непал разпореди на правителството да ограничи броя им. В предварителната заповед не се посочва с колко.

Правителството ще си сътрудничи с експерти за определянето на безопасния брой алпинисти, казва Гурунг. "Без научни изследвания не може да се каже какъв ще бъде идеалният брой алпинисти за връх Еверест," допълва той.