Много хора по света, които имат възможност да работят дистанционно, мечтаят да си съберат багажа, да наемат някоя вила на плажа или градски апартамент и да ги превърнат в свой офис месеците юни, юли и август.

Точно тези мечтани летни месеци опаче съвпадат с активния туристически сезон, което означава и по-високи цени. 

Как можете да превърнете летните си мечти в реалност това лято в Европа, но без да разбиете спестовната си касичка? 

Euronews обобщава мненията на потребителите във форума на Reddit r/travel за най-достъпните дестинации от т. нар. "дигитални номади". Всички те са на Балканския полуостров, като България също има свой представител в класацията. 

Будва, Черна гора

Град Будва в Черна гора е една от най-предпочитаните и достъпни летни дестинации. Слънчевите адриатически плажове, очарователния средновековен стар град и ниските цени с месечни наеми, започващи от около 700 евро на месец в активния сезон, привличат много дигитални номади в страната.

За тези, които не могат да си позволят да отделят цялото лято от работата, има различни коуъркинг пространства, разпръснати из града.

Когато не сте натоварени със служебни ангажименти, можете да изследвате тихите заливчета около града града или да се отправите на север към Котор - рай за любителите на котките с невероятна гледка към залива от върха на местната средновековна крепост.

Ако пък искате да избягате от крайбрежните тълпи, някои потребители в Reddit съветват да се отправите към планините на Черна гора.

Варовиковият масив Дурмитор в северозападната част на страната е популярен със своите пътеки за пешеходни маршрути, каньони и ледникови планински езера. По-тихи и по-евтини алтернативи могат да се намерят в близкия каньон Пива в Плузине или на юг към Шкодренското езеро, близо до албанската граница. 

Охрид, Северна Македония

Северна Македония не е на радара на повечето туристи, което я прави идеалната страна за достъпно лятно бягство за работещите пътешественици.

Цените са значително по-ниски от популярните средиземноморски дестинации като Испания и Италия. Освен това краткосрочното наемане на апартамент не вреди толкова на местните жители. 

Пътешествениците в Rеаасш харесват Охрид, където можете да се отпуснете на плажовете около езерото.

Ако предпочитате по-професионална настройка, можете да използвате някое от градските коуъркинг пространства, които са удобни за използване от дигиталните номади. 

"Охрид има прекрасно време, не толкова горещо лято и по-студени нощи, така че можете да спите добре без климатик“, казва един потребител на Reddit. Другите "бонуси" на града включват евтина храна, добър интернет и оживен нощен живот.

Юли и август са идеалните месеци за посещение на Охрид, тъй като градът оживява с Охридския летен фестивал, който представя македонския фолклор в музика и танци.

За още по-евтини краткосрочни наеми можете да се насочите на изток към Битоля, където апартаментите се предлагат само за 200 евро на месец.

Белград, Сърбия 

Изборът на голям град вместо крайбрежен курорт е един от най-добрите начини да поддържате бюджета си под контрол, особено ако планирате лятна почивка в последния момент, казват още потребителите.  

В Белград, столицата на Сърбия, можете да намерите месечен апартамент под наем само за 380 евро.

"Летните температури се движат около 30 градуса, което означава, че можете да хванете малко слънчеви лъчи, докато се излежавате край реките Дунав и Сава", казват потребителите във форума.  

След работа можете да разпуснете в Бохемския квартал Земун, крайречните кафенета и оживените нощни барове.

Банско, България

Банско е българският представител в класацията на любимите дестинации на дигиталните номади.

Разположен само на 2-3 часа път южно от българската столица София, планинският курорт е известен най-вече със своите ски писти през зимата. Има обаче много причини да го посетите и през лятото.

Разположен в подножието на Пирин планина, градът е вход към туристическите пътеки на Национален парк Пирин.

В месеците от юли до септември Банско е домакин на различни културни събития и фестивали.

Месечните наеми на стаи през лятото започват от 230 евро, а температурите са високи, но по-малко задушливи, отколкото в столицата.