Опаковането на куфарите и пътуването по света, за да работите от всички негови кътчета, е вълнуваща идея. Толкова вълнуваща, че между 40 и 60 милиона души в момента работят в движение - начин на живот, познат като дигитално номадство.

На фона на толкова много трудещи се от разстояние, доставчикът на офис електроника Brother UK се захваща да определи кои са най-евтините места в Европа, които дигиталните номади могат да превърнат в свой дом за кратко.

За да състави класацията, компанията анализира градове на Стария континент въз основа на фактори, като скорост на Wi-Fi, средна стойност на наемите, цени на електроенергия, безопасност на дестинацията и обща цена на живот. След това формира оценка за всяка дестинация от 1 до 100.

Тузла е номер 1

След преглед на всички данни, Brother UK определя Тузла - град в Североизточна Босна и Херцеговина, за най-евтиното място за живот за дистанционните работници.

Според констатациите, градът получава 76.29 от 100 точки, до голяма степен благодарение на по-ниските разходи за живот, включително факта, че средната стойност на едно хранене навън е само $4.46.

„Апартамент с една спалня в центъра на града би струвал $224 на месец и $169 в кварталите“, добавят от компанията, цитирани от T+L. „За апартамент от 85 м2 основните битови сметки възлизат на $167 на месец, а Wi-Fi достъпът струва $20.“

Ако не сте запознати с Тузла, това е третият по големина град в страната, но все още е относително управляем, тъй като е дом на малко над 110 000 жители.

Това е място, на което пътешествениците могат да се разходят по каменните улици и да разгледат цветната смесица от австрийска и османска архитектура, да се отбият в изобилните му кафенета за бърза доза кофеин и лека закуска, преди да започнат работния си ден.

Още един град в Босна и Херцеговина влиза в топ 10 на най-евтините населени места в Европа за дигинални номади – Сараево, който заема десето място в класацията.

Пловдив е на четвърта позиция

Между тези две дестинации има куп градове в Румъния, включително Орадя и Крайова на второ и трето място, следвани от българския Пловдив на четвърта позиция и румънския Яш на пета.

Вторият по големина град в България получава 66.60 от 100 точки. Наем на едностаен апартамент в центъра на града би струвал 345 долара на месец или 250 долара в кварталите.

Основните сметки ще бъдат общо около 80 долара, а интернет ще струва 13 долара, изчисляват от Brother UK. Хранене навън би струвало около 8 долара.

Топ 10 завършват Тимишоара и Сибиу в Румъния на шесто и седмо място, следвани от Скопие в Северна Македония на осмо и Ниш в Сърбия на девето.

От другата страна на спектъра се намира Цюрих – градът е най-скъпото място за дистанционна работа, получавайки само 13.54 от 100 точки.