Знаем ли колко пари отделяме от заплатата си за здраве и къде отиват тези средства? В повечето развити страни вноските на работещите за здраве постъпват в отделна партида на тяхно име и според условията на договора и сумата в нея те могат да ползват определени медицински услуги.

У нас системата е по-различна. Осигурителните здравни, а и пенсионни вноски, се събират от едни лица, а се разходват при настъпване на осигурителни случаи и за други лица, ето защо казваме, че в осигурителната система е в сила принципът на солидарността.

Здравните осигурителни вноски се плащат ежемесечно без значение дали ще настъпи осигурителен случай или не, тоест дали ще разболеем, тъй като осигурителната ни система е от разходо-покривен тип, т.е. тези средства се трупат по сметки на фондове, от които ще се плаща на хора, изпаднали в нужда.

У нас здравното осигуряване e задължително и доброволно. Задължителното здравно осигуряване е регламентирано от Закона за здравното осигуряване. То предоставя основен пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Повече вижте на darik.bg