Дъщерите на руския президент Владимир Путин рядко се появяват публично, но тази седмица участваха в международния икономически форум в Санкт Петербург.

Мария Воронцова и Катерина Тихонова, за които се смята, че са в средата или в края на 30-те си години, са дъщери на Путин от брака с бившата му съпруга Людмила, с която той се разведе през 2013 г. - след близо 30 години брак.

Путин потвърди, че дъщерите му работят в областта на науката и образованието и че има внуци, но имената им не са ясно.

И двете са присъствали на годишния форум в Санкт Петербург в миналото, но само по-малката дъщеря – Тихонова, е била лектор, според руското независимо издание Новая газета Европа.

Тихонова, която е изпълнителен директор в сферата на технологиите, направи видео изказване в четвъртък на форум за осигуряване на „технологичния суверенитет“ на военно-промишления комплекс. Тя беше посочена в списъка с лектори на форума като генерален директор на Националната фондация за интелектуално развитие (NIDF).

Панелът беше модериран от телевизионния водещ и виден пропагандатор в полза на Путин Владимир Соловьов.

Тихонова беше санкционирана от САЩ и Обединеното кралство през април 2022 г., след нахлуването на Русия в Украйна, за работата й в подкрепа на руското министерство на отбраната. В изказването си на форума тя говори за иновациите и премахването на вноса на технологии, свързани с гражданската и военната сфера.

По-голямата дъщеря Мария Воронцова, която също беше санкционирана, говори по време на събитието в петък за иновациите в биотехнологиите и биопроизводството. Воронцова, която е ендокринолог, е включена в списъка на Руската асоциация за насърчаване на науката.

Анализаторите смятат, че част от богатството на Путин може да е скрито в банкови сметки на членове на семейството му.

Антикорупционната фондация на покойния руски опозиционер Алексей Навални посочи през януари тази година, че според тяхно разследване, Воронцова е направила повече от 10 милиона долара между 2019 г. и 2022 г. като служител на медицинска компания. От CNN не успяват да потвърдят това твърдение.

Путин е много потаен относно дъщерите и семейния си живот, като някои анализатори смятат, че идеята е да не показва уязвимости, които могат да бъдат използвани срещу него.

Руският президент по-рано заяви, че дъщерите му не се занимават с политика и водят обикновен живот. Твърди се, че Тихонова се е опитвала да направи кариера в акробатичния рокендрол.

Смята се, че Воронцова се е омъжила за нидерландски бизнесмен и двойката живее в апартамент за 3.3 милиона долара в Нидерландия. Вила с осем спални за милиони долари в Биариц, Франция, се свързва с Тихонова. Купена е от бившия й съпруг Кирил Шамалов.

Кремъл винаги е отричал слуховете, че Путин има още деца, за които се смята, че живеят в западни страни.