Руският президент Владимир Путин е имал на свое разположение рибарска вила във Финландия, която по всяка вероятност повече никога няма да използва.

Изоставеното ваканционно имение се намира на брега на езерото Саима в югоизточната част на страната. То е построено от близък приятел на Путин, според руското издание The Insider.

Вилата е на три етажа, разполага с асансьор, винарска изба, подземни гаражи, сауна, басейн, билярд, офис и осем тоалетни, пише изданието, което разполага с архитектурните планове на къщата.

Според репортера на The Insider Сергей Канев, имотът така и не е завършен. Той показва видео, в което влиза през входната му врата.Репортерът намира скеле, строителни материали, машини, стълби, хладилници, немонтирана вана и други.

Строителството на имота е доста проблемно, съобщава изданието, което няма връзка с Business Insider. Част от строителите напускат заради условията на работа и проблеми със заплащането. Финландски строители също отказват да работят на обекта.

Финансирането му идва от Виктор Хмарин, за когото се знае, че е учил заедно с Путин, а днес е един от най-големите му привърженици. Според Forbes, Хмарин е женен за братовчедка на Путин и е шеф на най-голямата компания за водноелектрическа енергия в страната.

Хмарин изгражда вилата, за да може да прекарва повече време в компанията на Путин. Той плаща 541 хил. долара за основната сграда, 216 хил. долара за охрана, 432 хил. долара за строителни материали, както и по-дребни суми за играждането на дървени мостове, пътеки и други.

Според руското издание, изграждането на имота започва преди юли 2017 г. Именно тогава Путин пристига в близкия град Савонлина, където се среща с финландския си колега Саули Нийнистьо.

По време на срещата на Путин във Финландия приятел на Хмарин отива до къщата, където съобщава на работниците, че работата прекъсва, тъй като руският президент вече няма интерес от риболов в страната.

Хмарин по-късно отписва къщата, тъй като не успява да намери купувач.