Новият жилищен комплекс в Амстердам Sluishuis стърчи над брега на залива IJ в покрайнините на града, създавайки илюзията, че „плува“ по вода.

Сградата е така проектирана, че да наподобява носа на кораб от някои ъгли, пише Daily Mail.

Нещо повече, малки лодки могат да се вмъкнат в триъгълен отвор в основата на сградата и да акостират във вътрешното й пристанище.

Крайбрежна алея се вие ​​около имота и продължава във водата, образувайки „архипелаг от острови“ с място за до 30 плаващи къщи, градини и училище по ветроходство.

Комплексът от 49 000 кв. м, чието завършване отнема четири години, „прегръща напълно идеята за живот на вода“.

В комплекса са разположени 442 жилища с нулево енергийно потребление. Някои от тях разполагат със стъклени балкони над водата, докато други могат да се похвалят с просторни пространства с тераса.

Отдаваните под наем части от сградата варират от студио до апартаменти с три спални за суми, стартиращи от 910 евро на месец, без разходите за обслужване.

Обитателите на сградата могат да се възползват от платформата за наблюдение на покрива й, която гледа към брега. Така те могат да се „наслаждават пълноценно на крайбрежния градски живот“.

Комплексът е разположен до воден парк и вътрешно пристанище, което е изпълнено с барове, ресторанти и магазини.

Сградата генерира повече енергия, отколкото консумира, отчасти благодарение на високоефективните изолационни техники и тройния стъклопакет. Енергията идва от 2200 кв. м слънчеви панели, инсталирани на „плаващ остров“, разположен до проекта.

Авангардната сграда, включваща комбинация от алуминий, стъкло и дърво, е проектирана от известния датски архитект Бярке Ингелс съвместно с базираната в Ротердам Barcode Architects.