Стриктното спазване на щадяща планетата диета, включваща предимно плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, свива риска от преждевременна смърт с близо една трета. Същевременно, тя драстично намалява отделянето на парникови газове, опустошаващи Земята, установи ново проучване.

„Консумацията на повече цели растителни храни и по-малко животински и преработени храни е по-добро както за хората, така и за планетата“, казва д-р Дейвид Кац, специалист по превантивна медицина, за CNN.

„Спазването на диетичен модел, благоприятстващ здравето на планетата и устойчивостта, е свързано със значително намаляване на риска от преждевременна смърт по каквато и да е причина.“

Производството на храни играе важна роля в климатичната криза. Отглеждането на добитък за месо за консумация от човека, например, изразходва огромно количество земеделска земя и допринася за обезлесяването, загубата на биологично разнообразие и замърсяването на водите, казват експерти.

Преживните животните могат да отделят вредни газове с поразително въздействие върху околната среда. Оригванията и изпражненията от говеда, овце и кози генерират метан - парников газ, който е 80 пъти по-мощен от въглеродния диоксид при затоплянето на планетата в рамките на 20 години, според Програмата на ООН за околната среда.

Една възрастна крава, например, може да се оригне или да отдели под формата на газове до 500 литра метан на ден. Те могат да генерират близо 15% от общите глобални емисии на парникови газове, казват експерти.

Здравословната диета обаче намалява използването на земя с 51%, емисиите на парникови газове с 29% и употребата на торове с 21%, като същевременно удължава живота на хората, според проучването.

Според Уолтър Уилет, професор по епидемиология и хранене в Harvard T.H. Chan School of Public Health в Бостън:

„Промяната на начина, по който се храним, може да помогне за забавяне на изменението на климата. За щастие това, което е най-здравословно за планетата, е най-добро и за нас. При всяка основна причина за смърт, която разгледахме, имаше по-нисък риск при хора с придържане към добра за планетата диета“.

Диета за хората и планетата

През 2019 г. комисията EAT-Lancet, съставена от 37 водещи учени от 16 държави, създаде диета с двойни цели — максимизиране на човешкото здраве, като същевременно намалява въздействието върху околната среда от изхранването на милиарди хора.

Планът за хранене включва по-висока консумация на плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения и други растителни протеини, като същевременно намалява месото и млечните продукти до малки порции.

Проучването, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition, анализира данни, събрани от повече от 200 000 жени и мъже, сравнявайки ги с диетичните насоки на Eat-Lancet.

Всички участници са включени в дългосрочни правителствени проучвания и не са имали сериозни заболявания при старта на изследването. На всеки четири години в продължение на 34 години участниците попълват въпросници за диетата, предоставяйки на изследователите огромно количество данни.

Първите 10% от хората, следвали планетарната диета Eat-Lancet, са имали 30% по-малка вероятност да умрат преждевременно от каквато и да е причина, отколкото тези в най-долните 10%, установява проучването.

В допълнение, тези, които най-стриктно следват планетарната диета, имат 28% по-нисък риск от невродегенеративна смъртност, 14% по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания, 10% по-нисък риск от смърт от рак и 47% по-нисък риск от смърт от респираторно заболяване, което се отнася и за непушачите, казва Уилет.

„Констатациите показват колко са свързани човешкото и планетарното здраве. Здравословното хранене повишава устойчивостта на околната среда – което, от своя страна, е от съществено значение за здравето и благополучието на всеки човек на Земята“.