Има едно общо правило при отслабването - човек трябва да бъде в режим на калориен дефицит, за да свали килограми. Ако приемате повече калории, отколкото изгаряте, наддавате на тегло. Ако приемате по-малко калории, отслабвате.

Но дали това е правилно наистина? Няма ли значение и видът храна, която консумирате (кето, нискомаслена, веганска и т.н.) и колко често ядете (фастинг или по-чест прием на малки количества храна)?

Много проучвания показват, че конвенционалното правило да изгаряте повече калории, отколкото приемате, е най-вярно.

„То не е единственото, но е основното“, казва Кристофър Гарднър, професор по медицина в Станфордския университет, пред главния медицински кореспондент на CNN д-р Санджай Гупта в подкаста Chasing Life.

Гарднър е прекарал десетилетия в изучаване на храненето и хранителните модели. Той цитира анализ на приблизително 20 различни диети от 2013 г., според който хората отслабват, когато има калориен дефицит.

Но ученият допълва, че това общовалидно правило има и много важни нюанси – например, калорийният дефицит, необходим за свалянето на половин килограм, нараства с напредването на диетата във времето.

„Телата на хората реагират на дефицита и стават по-метаболитно ефективни“, казва той. Ето защо загубата на тегло започва да намалява.

„Колкото по-дълго сте на диета, толкова повече усилия са необходими, за да свалите следващия килограм, което е психологически деморализиращо за някои хора“, според професора.

Има още един тънък нюанс при диетите: в рамките на всеки тип хранене — кето, веган, с ниско съдържание на мазнини и т.н. — някои хора ще отслабнат, а други ще напълнеят.

Каква обаче е тайната на успешното отслабване?

Според Гарднър, тя има два аспекта. „Ключът към калорийния дефицит е да спрете да се храните навреме, така че да не преяждате. Както и да има достатъчно време до следващото хранене, така че да не компенсирате този калориен дефицит през следващите няколко часа“.

Ученият вярва, че голяма част от успеха при отслабването се свежда до засищането, отбелязвайки, че това, което утолява глада при различните хора може да варира значително.

„Често питам хората на някои от моите лекции: „Бихте ли били по-сити за по-дълъг период от време, ако хапнете овесени ядки и горски плодове или ако консумирате яйца със сирене?“ Често едната половина казва едно, а другата половина друго“.

Какво да направите, за да постигнете максимални резултати при отслабването и задържането на тегло? Ето петте най-добри съвета на Гарднър

Намалете нискокачествените въглехидрати и добавените захари

Откажете се от това, което Гарднър нарича „скапани въглехидрати“. „За повечето хора намаляването или елиминирането на колкото се може повече добавена захар и рафинирани зърнени храни ще бъде най-голямата промяна“, допълва той.

Но заменете тези въглехидрати разумно

Не можете просто да премахнете всички тези калории от нискокачествени въглехидрати, без да замените поне някои от тях. „Преминете към добавяне на храни, богати на фибри“, съветва Гарднър, изброявайки продукти, като бобови растения, зеленчуци, пълнозърнести храни и плодове.

В допълнение към фибрите, изберете „източници на ненаситени мазнини, като авокадо, ядки, семена, растителни масла, мазна риба, пълномаслено кисело мляко.“

Спрете да се храните още преди да се почувствате сити

Обърнете внимание на това, което ядете и как се чувствате. „Хапвайте, докато сте сити на 80%, след което спрете“, препоръчва Гарднър. Това е лесен начин за ограничаване на калориите, защото позволява на мозъка ви да получи сигнала от тялото, че е яло достатъчно.

Променете мисленето си

Вашият избор на храна трябва да бъде устойчив в дългосрочен план, независимо дали избирате хранене с ниско съдържание на мазнини, ниско съдържание на въглехидрати, високо съдържание на протеини или избирате да следвате средиземноморска, веганска, кето или палео диета.

„Не мислете за това като за диета, на която се подлагате която ще сперете“, каза Гарднър. „Това трябва да бъде начин на хранене, който да следвате завинаги, за да продължите да берете ползите от него“.

За да проработи този принцип обаче, трябва да се чувствате сити, а не гладни през цялото време.

Покажете малко състрадание

Признайте пред себе си, че не е лесно да промените хранителните си навици, за да отслабнете. „Бъдете добри към себе си и търпеливи“, казва Гарднър.

Намерете радост в това, което ядете

Гарднър има един последен бонус съвет: „Трябва да намерите радост и удоволствие в това, което ядете“, казва той. „Смятайте го за дългосрочен успех, ако го постигнете.“