Ако трябва да се справите с невероятно предизвикателство, правилното мислене – специален вид оптимизъм, може да ви е от помощ, казва съоснователят на фармацевтичната компания Moderna Нубар Афеян. 

Милиардерът го нарича „параноичен оптимизъм“ и наскоро обяви в реч пред Масачузетски технологичен институт, че винаги е практикувал този начин на мислене. 

Афеян e на мнение, че това мислене често означава да сме между крайния оптимизъм и дълбокото съмнение, като по този начин насърчавате собствената си креативност, като съществено запазвате разума си. 

Милиардерът, който, според сп. Forbes, разполага с 1.5 млрд. долара, казва, че хората като него, които следват подобен начин на мислене, предприемат три действия, за да постигнат това, което изглежда невъзможно: 

  • Имат голямо въображение;
  • Успяват чрез иновации;
  • Имигрират в други държави.

„Въображението играе ключова роля при постигането на невъзможни мисии“, казва Афеян и допълва, че хората трябва да мислят креативно, за да достигнат до нови, оригинални идеи. 

Да мислиш креативно е много лесно да се каже, но не и да се направи. Ето защо експертите препоръчват различни методи, с които да разпалим въображението си, включително и 5-степенната стратегия, наречена „дизайнерско мислене“.

Въображението, от своя страна, подтиква иновациите, допълва още Афеян.  Според него, превръщането на всяка идея в реалност може да е истинско предизвикателство, тъй като сроковете за изпълнение често са много кратки, като това важи и за най-неразумните и дори налудничеви идеи.

Тук, според него, трябва да си зададем един много важен въпрос: „Защо очакваме изключителни резултати от разумни хора, които правят разумни неща“. 

Милиардерът признава и ползите от имиграцията – или с други думи, излизането от зоната ни на комфорт. Афеян е отгледан в Ливан от арменско семейство, преди да се преместят в Канада и след това в щатския Масачузетс. 

„Независимо къде сте отраснали – в Камбоджа, в Калифорния, или в Кеймбридж, трябва да имигрирате. Трябва да напуснете зоната си на комфорт, за да започнете да мислите по нови начини.  Тези три действия може да означават, че ще бъдете предопределени да живеете в несигурност, което - макар и неудобно, може да ви помогне да постигнете големи постижения в кариерата си“. 

Под ръководството на Афеян Moderna започва разработка на една от първите ваксини против COVID-19 и се превръща във водеща компания в сектора.