Какви са очакванията на експертите за цените на имотите у нас? Как ще се отрази на сектора влизането ни в еврозоната? Какво е бъдещето на панелките и какво се търси днес на пазара? 

Отговорите на тези въпроси получихме от Цветелин Иванов, мениджър Продажби на ARCO REAL ESTATE България, който беше участник в имотната дискусия по време на форума "Еврото, българите и бизнеса", организиран от Darik Business Review. 

"Цените на недвижимите имоти са се покачили с около 50-60% в последните 5 г. и със 100% в последните 10 г. Инвеститорите, купили имот в този период, отчитат повишение на стойността на собствеността си, а отделно могат да реализират доходност и от отдаването й под наем, която е между 3.5 и 5% на година“, каза Иванов. 

Според него, освен към жилищни сгради, сериозен интерес в момента на пазара в София се наблюдава и към комплексите от къщи. 

Да купя имот или да живея под наем?

Експертът е на мнение, че ако домакинство отделя 20-25% от доходите си за наем, то по-добрата възможност е покупката на собствено жилище. „По този начин рискът им не е много висок, а жилището ще бъде изплатено във времето“, допълни Иванов. 

Какво ще се случи с панелките в следващите години? 

„Малко по малко цените на панелните жилища ще се понижават спрямо новото строителство. Банките дават все по-ниски проценти при финансиране на сделка с панелен апартамент“, каза Цветелин Иванов. 

Според него, рязката промяна ще настъпи, когато една сграда падне или се откъснат няколко панела. 

„Именно тогава ще станем свидетели на огромни вълни от хора, които продават панелното си жилище и се насочват към новото строителство“. 

Какво ще се случи с цените на имотите в следващите 12 месеца? 

Според представителя на Arco Real Estate, в следващата година ще станем свидетели на ръст в цените на имотите от между 5 до 10%.