„Изкореняването“ на живота ви и преместването му заради работа в напълно различен град не винаги е лесно решение.

Има много фактори, които трябва да се вземат предвид, като цената несъмнено е на първо място в списъка. Но кой град е най-скъпият в света за така наречените експати, или чуждестранни служители?

Хонконг отново се окичи с тази титла в изготвяното от Mercer проучване, наречено Cost of Living Survey 2024 г., публикувано в понеделник. Азиатският град, който оглавяваше ранглистата и през 2022, и през 2023 г., е следван плътно по петите от Сингапур на второ място.

Голяма част от останалите позиции в топ 10 са заети от швейцарски градове, като Цюрих, Женева, Базел и Берн са съответно на трето, четвърто, пето и шесто място.

Нарастващите жилищни разходи

Докладът изследва 226 града въз основа на цената на над 200 артикула, включително транспорт, храна, дрехи, домакински стоки и развлечения.

Ню Йорк е най-скъпият американски град за чуждестранни работници, заемайки седмо място, докато столицата на Обединеното кралство - Лондон, която беше на 17-о място миналата година, скочи до осма позиция.

Насау, на Бахамските острови, заема девето място, а Лос Анджелис завършва топ 10. На 92 място, Торонто е класиран като най-скъпия град в Канада за международни служители, следван от Ванкувър на 101.

Според доклада, скъпите жилища и увеличените разходи за транспорт, стоки и услуги са сред причините, поради които разходите за живот в градовете от най-висок клас са особено високи.

„Цената на жилищата е основен фактор“, гласи проучването, като се посочва, че служителите, които харчат значителна част от доходите си за наем или ипотеки, ще имат „по-малко разполагаем доход за други разходи“.

„Между 2023 и 2024 г. имаше голяма нестабилност на този пазар по света, като стойността на наемите варираше значително между градовете.“

Освен това е отбелязано, че „инфлацията и колебанията на обменния курс“ са повлияли пряко върху „заплащането и спестяванията“ на международните работници.

Финансови въздействия

Въпреки че върхът на подреждането се е променил малко спрямо класирането от предходната година, има някои значително големи скокове по-надолу в ранглистата. Сред тях са Мексико Сити и Монтерей в Мексико, като първият се изкачва с 46 позиции - до номер 33, а вторият - с 40 позиции до 115 място.

В проучването също така се отбелязва, че разходите за живот в САЩ са „значителен проблем“ през 2024 г., като седем американски града се появяват в топ 20.

„Тъй като базираните в САЩ компании продължават да търсят таланти в световен мащаб, инфлационният натиск може да накара някои чуждестранни граждани да спрат да приемат позиция в някои от скъпите градове в САЩ“, посочва Винс Кордова, партньор и консултантски ръководител в областта на мобилността в Mercer US.

„Ние вярваме, че работодателите трябва да бъдат отворени относно споделянето на информация за разходите за живот и нетното заплащане с бъдещите служители, за да могат да разберат по-добре финансовите въздействия от преместването в САЩ и да вземат напълно информирано решение дали да продължат или не. ”

Градовете с най-ниски разходи за живот са Исламабад в Пакистан и Лагос и Абуджа в Нигерия. Това отчасти се дължи на „обезценяването на валутата“.

Цената на дузина големи яйца, литър зехтин и кафе еспресо в популярно кафене са сред 200-те продукта, които се вземат предвид при определяне на класацията във всеки от градовете. Според проучването, средната цена на зехтина е с най-забележимото увеличение.

„Предизвикателствата, свързани с разходите за живот, оказаха значително въздействие върху мултинационалните организации и техните служители“, казва Ивон Трабер, глобален лидер в областта на мобилността на Mercer.

„Важно е организациите да бъдат информирани за тенденциите в разходите за живот и нивата на инфлация и да търсят информация от служителите по тези въпроси, за да управляват ефективно ефектите им.“

Най-скъпите градове за чуждестранни служители през 2024 г.:

1. Хонконг

2. Сингапур

3. Цюрих, Швейцария

4. Женева, Швейцария

5. Базел, Швейцария

6. Берн, Швейцария

7. Ню Йорк, САЩ

8. Лондон, Великобритания

9. Насау, Бахамите

10. Лос Анджелис, САЩ