Епидемията от птичи грип в американските кравеферми застраши производството на мляко и млечни продукти, като в същото време - в очите на много потребители, те вече изглеждат не чак толкова здравословни.

Млякото, което е сурово или непастьоризирано, всъщност може да зарази мишките, които го пият, а няколко работници в млечните предприятия също са се заразили с вируса. 

Американският регулатор по храните казва, че търговското мляко е безопасно, защото е пастьоризирано - процес, който убива микробите. Но дори и да е така, много хора вече търсят алтернативи на млечните продукти, пише MIT Technology Review.

Мляко без крави

Оказва се, че някои генни инженери работят върху начини да запазят естественото мляко, но просто да се "отърват" от кравите, които го произвеждат. Според тях, това може да стане с използването на дрожди и растения с говежди гени, които да произведат ключовите протеини, отговорни за цвета, вкуса и хранителните свойства на млякото.

Протеините, които те копират, са казеинът (който прави кашкавала за пица разтеглив) и суроватката (питателна комбинация от незаменими аминокиселини, която често се използва в енергийните добавки).

Идеята е част от по-широка тенденция за замяна на животните със съставки, отглеждани в лаборатории или с растителни култури. Един от иноваторите в областта е израелският стартъп Remilk, основан през 2019 г., който е създал мая, произвеждаща бета-лактоглобулин (основния компонент на суроватката).

Съоснователят на компанията Ори Кохави казва, че една биотехнологична фабрика за дрожди, хранещи се със захар, може на теория да замени между 50 000 и 100 000 крави. Remilk прави пробни партиди и тества начини за формулиране на протеина с растителни масла и захар, за да произвежда сирене, сладолед и млечни напитки.  

Учените също така смятат, че обикновеното мляко не е толкова естествено, колкото много хора си мислят. По време на доенето животните са принудени да стоят в сложни роботизирани машини и вероятно за тях светът изглежда така, сякаш са отвлечени от извънземни. 

"Представата за крава, стояща сред красива зелена природа, е много далеч от начина, по който получаваме млякото си“, казва Кохави. Животновъдството има и сериозни негативни екологични ефекти. Добитъкът произвежда метан, който е мощен парников газ, а кравата, която се дои, трябва да пие по около 150 литра вода на ден.

"На планетата има стотици милиони млечни крави, които произвеждат парникови газове, използвайки много вода и земя. Едва ли това е най-добрият начин за производство на храна“, казва Кохави.  

За биотехнологичните предприятия, които се опитват да изместят млякото, голямото предизвикателство е свързано с поддържането на производствените разходи достатъчно ниски, за да се конкурират с кравите.

Мандрите получават държавна защита и субсидии и произвеждат не само мляко, но и редица други странични продукти - желатин, бургери и кожени седалки, например.

В Alpine Bio - биотехнологична компания в Сан Франциско (известна също като Nobell Foods), изследователите са създали соя за производство на казеин. Въпреки че все още не е разрешен за продажба, продуктът вече се произвежда в тестова среда, казва главният изпълнителен директор на Alpine Маги Ричани. Тя избира соевите зърна, защото те вече са основна стока и най-евтиният източник на протеин. 

Можем ли да живеем без животински млечни продукти?

И учените, и фермерите, и потребителите са съгласни, че кравето мляко трудно ще бъде изместено от пазара. То заема специално място в човешката история и култура, като самата цивилизация отчасти дължи историята си на опитомените животни. Те са оставили своя отпечатък и в нашите гени - много от хората носят ДНК мутации, които правят кравето мляко по-лесно смилаемо.

Но точно затова може би е време за следващата технологична стъпка, казва Маги Ричани.

"Отглеждаме 60 милиарда животни за храна всяка година и това е лудост. Стигнахме твърде далеч и се нуждаем от алтернативи. Имаме нужда от опции, които са по-добри за околната среда, които преодоляват употребата на антибиотици и ограничават риска от заболявания". 

Все още не е ясно дали епидемията от птичи грип в млечните ферми представлява голяма опасност за хората. Но производството на мляко без крави определено би намалило риска от това животински вирус да причини нова пандемия.