Fisker - стартираща компания за електрически превозни средства в САЩ, подаде молба за банкрут, след като предупреди през февруари, че среща проблеми.

При публикуването на тримесечните отчети от Fisker обявиха, че може да нямат достатъчно пари, за да оцелеят още една година. Тогава компанията водеше дискусии с инвеститор за евентуално влагане на повече средства в нея.

Във вторник говорител на Fisker заяви:

„Подобно на други компании в индустрията за електрически превозни средства, ние се сблъскахме с различни пазарни и макроикономически насрещни ветрове, които повлияха на способността ни да работим ефективно.“

На фона на забавянето в растежа на глобалните продажби на електрически коли, Fisker се бори и със собствените си проблеми.

Единственият продукт на компанията е електрическият SUV Fisker Ocean. Миналата година от него са произведени около 10 000 бройки, но само около половината са доставени на клиентите, посочи компанията в отчета си през февруари.

Ocean попадна под ударите на американския ютюбър Маркъс Броунлий, която я нарече „най-лошата кола, на която някога съм правил ревю“. „Не купувайте тази версия на Fisker Ocean“, гласи описанието във видеото му, което потопи акциите на Fisker и събра 5.7 милиона гледания до момента.

В скорошно интервю за Automotive News основателят и главен изпълнителен директор на компанията Хенрик Фискер призна, че Ocean има проблеми с качеството. Той обвини за това софтуера от различни доставчици, който не се сработва добре, но заяви, че всичко се решава с актуализации.

Освен със собствените си проблеми, Fisker трябваше да се справя и с конкуренцията на утвърдени автомобилни производители, откакто беше създадена през 2016 г.

Днес - освен Tesla, гиганти, като Hyundai, Kia, Ford и General Motors, предлагат електрически SUV модели, които са подобни на Ocean, но без рисковете от работа с непознат стартъп. А китайската BYD регистрира огромен ръст и дори е на път да измести Tesla като глобален лидер на пазара на електромобили.

Фалитът на Fisker е още един знак за проблемите, пред които е изправена процъфтяващата EV индустрия. Световните продажби на plug-in превозни средства може да нараснат с 21% тази година, според скорошни прогнози на Международната агенция по енергетика. Въпреки че е значително увеличение, това е по-малко от ръста от 35% през 2023 г.

В Съединените щати и Европа една от пречките пред по-бързото приемане на електрическите автомобили е тяхната по-висока средна цена, в сравнение с новите конвенционални коли. Друга е липсата на обществена инфраструктура за зареждане.

Fisker подаде молба за обявяване в несъстоятелност в понеделник, избирайки вариант, който позволява на компаниите да се опитат да разрешат финансовите си проблеми чрез реорганизация. Стартъпът заяви във вторник, че е в „напреднали дискусии с финансово заинтересовани страни“ относно продажбата на своите активи.

От компанията съобщиха по-рано, че са в преговори за спасяване с голям утвърден автомобилен производител, но те са се провалили.