Ако потърсите какви апартаменти се предлагат в приложението Airbnb в Париж в края на юли, когато ще се проведат летните олимпийски игри, ще видите много възможности, вариращи от малко студио с гледка към Айфеловата кула за $167 на вечер до зашеметяващ луксозен апартамент на няколко крачки от Шанз-Елизе за близо $3500 на вечер. 

Компанията дори предлага на двама щастливи фенове възможността да спят в емблематичната фасада на часовника на Musée d’Orsay в нощта на церемонията по откриването на Летните олимпийски игри през 2024 г.

Очаква се около 3 милиона посетители да посетят Олимпиадата в Париж и, точно както 10 500-те спортисти, които ще се състезават на нея, Airbnb се подготвя за събитието от години, пише Wired.

През 2019 г. компанията подписа деветгодишно партньорство с Международния олимпийски комитет, което е със срок до летните игри през 2028 г. Airbnb очаква сделката да доведе до привличането на стотици хиляди нови домакини в градовете по целия свят, където ще се провеждат спортните събития.

Чистене на имиджа

Олимпиадата дава шанс на Airbnb да спечели позиции в Париж, където местните власти въведоха ограничения върху краткосрочните наеми. Платформата се сблъска с подобна съпротива по целия свят, след като популярността ѝ експлодира през последното десетилетие.

Критиците я обвиняват, че повишава цените на наемите и носи редица нежелани ефекти, като повече боклук, шум и физически опасности в жилищните квартали. 

Airbnb и нейните конкуренти, от своя страна, казват, че осигуряват гъвкавост на пътуващите и допълнителен доход за домакините, които са притиснати от нарастващите разходи за жилища.

Ако отдаването под наем в Airbnb бъде успешно по време на Олимпиадата в Париж, осигурявайки по-евтин престой от хотелите и увеличи доходите на местните жители, без да създава много неудобства за други, платформата може трайно да разшири вече значителното си присъствие в града.

Миналото лято главният изпълнителен директор на Airbnb Брайън Чески призова парижани да обявят в платформата домовете си за игрите, за да поддържат цените ниски.

Airbnb твърди, че ефектът от Олимпийските игри вече се усеща. Броят на нощувките, резервирани за периода по време на игрите, вече е пет пъти по-голям, отколкото за същите дати в Париж през 2023 г.

Олимпийските събития ще бъдат разпространени в останалата част на Франция, като в предградията на Париж и други френски градове също се наблюдават високи нива на краткосрочните наеми.

Броят на активните обяви в Париж сега е на рекордно високо ниво, като се е увеличил с около 40% на годишна база. Очаква се средният домакин на Airbnb да спечели около 2000 евро по време на игрите.  

Отношенията между властите в Париж и Airbnb са нестабилни от години. Кметицата на френската столица Ан Идалго се противопостави на партньорството на компанията с олимпийския комитет, когато то беше обявено през 2019 г.

Градът вече е приел регламент, който задължава хората да могат да отдават основните си жилища за краткосрочни престои за максимум 120 нощувки годишно.

Дейв Стивънсън, главен бизнес директор на Airbnb, твърди, че без краткосрочни наеми Париж няма да може да настани всички гости и ще трябва да строи нови хотели. В момента градът разполата със 160 000 хотелски стаи, но много от тях ще бъдат заети от олимпийския персонал и спортистите. 

"Тези пикове в търсенето са чудесен начин хората да използват Airbnb. Това е много добър начин за парижани да печелят пари и да дадат възможност на игрите да бъдат успешни". 

Колко струват нощувките в Париж по време на олимпиадата?

Търсенето в Airbnb за престой за двама души през първия уикенд на игрите дава повече от 1000 резултата, като много от тях са за под $200 на нощувка. Търсенето на хотелски стаи в Expedia показва само около 20 хотела, предлагащи подобни ниски цени.

Цените на хотелите за датите на Олимпийските игри, всъщност, са паднали в Париж от декември насам, но остават по-високи от тези за същия прериод на миналото лято, като средната цена на хотелска стая през първия уикенд на игрите е около 440 евро.

Цените за резервациите за краткосрочни наеми по време на Олимпиадата са се увеличили с 8% над обичайните си нива, но броят на наличните стаи е скочил с 38%, според данните на платформата AirDNA.

Средната цена в Париж за краткосрочен наем по време на Олимпиадата е 481 долара на вечер, докато тези, които са резервирали по-рано, са платили средно 350 долара. Извън Париж, средните цени са 289 долара спрямо предишните 198 долара. Стивънсън казва:

"По-голямата част от тези обяви в Airbnb са от семейства, които предлагат основните си домове".

Туристически хаос

Някои парижани обаче предупреждават, че игрите ще донесат хаос в столицата, а част от тях дори планират да избягат от града, докато трае спортното събитие. 

Посетители от над 160 държави и региони са резервирали престои в Airbnb за Олимпиадата. Най-големият поток от туристи идва от САЩ, като американците съставляват 20% от резервациите, а много други гости идват от Обединеното кралство, Германия и Нидерландия.

 Въпреки потока от посетители, наличието на свободни места подсказва, че подобно на много спортисти, състезаващи се в Париж, някои домакини на Airbnb ще приключат игрите с разочарование, тъй като обявите им ще останат нерезервирани.  

Но, въпреки това, опитът от миналото показва, че големите спортни и културни събития осигуряват траен положителен отпечатък върху популярността на Airbnb на дадено място. Ръководството на компанията се надява, че същото ще се случи и след тазгодишната олимпиада в Париж.