Доказано е, че 2000-годишна римска погребална урна, открита в Южна Испания, съдържа най-старото вино в течна форма, намирано някога.

Открито по време на ремонт на дом в Кармона през 2019 г., съдържанието на урната е анализирано от екип учени от университета в Кордоба, а изводите им са обобщени в проучване, публикувано в понеделник.

Водещият автор на изследването Хосе Рафаел Руис Аребола, професор по органична химия в университета, казва пред CNN, че е установено, че урната съдържа кремирани останки, изгорена слонова кост, за която се смята, че идва от погребална клада, както и около 4.5 литра червеникава течност.

„Когато археолозите отвориха урната, почти замръзнахме. Беше много изненадващо.“

След това екипът прави химически анализ на течността и установява, че това е вино. Това е голяма изненада, тъй като виното обикновено се изпарява бързо и е химически нестабилно, казва Руиз Аребола.

„Това означава, че е почти невъзможно да намерим това, което открихме“, добавя той, обяснявайки, че виното е било запазено от херметичен „капак“, който не му е позволявал да се изпари, но не е ясно как се е образувал той.

Допълнителен химичен анализ позволява на екипа да идентифицира течността като бяло вино, тъй като не съдържа сирингова киселина - вещество, присъстващо само в червените вина, допълва още Руиз Аребола. Освен това има подобен състав на минерални соли, като бели вина, произвеждани днес в региона.

  • „Това е нещо уникално. Имахме късмета да го открием и анализираме – това е нещо, което виждате само веднъж в живота.“

Изследователите смятат, че тяхното откритие детронира сегашния носител на рекорда за най-старо вино в течно състояние - бутилката за вино Speyer, намерена в Германия, за която се смята, че е на около 1700 години. Възрастта й обаче не е потвърдена от химически анализ.

Съдът е една от шестте погребални урни, съдържащи останки, намерени в мавзолея. Откриването на златен пръстен и други ценни артефакти предполагат, че е построен от семейство със значително богатство, според Руис Аребола.

Малко обаче се знае за живота им, тъй като кремацията е унищожила всякаква ДНК, обяснява той, добавяйки, че това означава, че е невъзможно да се каже дали шестимата души са били роднини.

Ученият ще се опита да разбере на кое съвременно местно вино е най-сходно откритото, въпреки че има стотици варианти, които трябва да се обработят.

Изследването е публикувано в Journal of Archaeological Science: Reports.