Избирането на гръцки остров е трудна задача - в края на краищата, има стотици възможности в списъка с 227-те населени острови на страната. За ваш късмет, една германска двойка споделя опита си и любимите си райски кътчета.

30-годишната Марина и 31-годишният Александър Кауларц досега са посетили 15 острова - и публикуват видеоклипове и снимки от тях в Instagram профила си @kykladengriechenland. Пред The Daily Mail те разкриват любимата си четворка.

Наксос

Наксос е най-големият от Цикладските острови и избор номер едно за Александър. Двойката посочва:

„Наксос е универсалният сред островите: дълги пясъчни плажове, таверни точно на плажа, сладки малки селца и добра храна. Той е чудесна отправна точка за посещение на „Малките Циклади“, като остров Куфонисия“.

Вероятно най-известната забележителност на Наксос е Портара (храмовата порта). Намира се директно на пристанището, в Хора (главния град) и е особено популярна при залез слънце. Струва си да я посетите и след това, тъй като самата Портара и градът зад нея тогава са красиво осветени.

Двойката също така предлага да разгледате някои от „красивите села“ на острова. Те обясняват:

„Нашето любимо е планинското село Халкио. Малкото селце е не само идилично, но крие и много добри таверни. Трябва да отидете в Caffé Grecco, ако искате да опитате типичния, наистина вкусен портокалов пай. Оттам можете да продължите към дестилерията Китрон - това е гръцки ликьор, който се произвежда на Наксос. В дестилерията можете да опитате различните ликьори и, ако желаете, да направите кратка безплатна обиколка на производствения процес.“

Те добавят, че плажовете са основен бонус на Наксос. Марина и Александър казват:

„Когато говорим за Наксос, плажовете, разбира се, не трябва да се забравят, тъй като островът има редица красиви пясъчни ивици, като Плака и Алико. Ако търсите специален плаж, еднодневна екскурзия до Панормос Бийч (известен още като Палм Бийч) си заслужава“.

За да завърши денят идеално, вечерята на плажа определено е задължителна на Наксос.

Милос

Милос, вулканичен остров в Егейско море на север от Крит, е най-добрият избор за Марина - това е мястото, на което двойката се е сгодила. Те казват:

„На Милос се чувстваш като в друг свят. Островът просто привлича вниманието и е рай за изследователите. Известен е с плажа Саракинико, който напомня на лунен пейзаж. Особено обичаме да идваме тук с едно кафе сутрин и да се наслаждаваме на спокойните часове. За по-приключенските пътешественици можете също да скочите от скалите“.

Друго нещо, което двамата обажават на Милос, са цветните къщички за лодки. Особено красиви има в малкото село Клима. Най-доброто време за посещение е по обяд или в ранния следобед.

„Винаги сме привлечени от Плака по залез слънце. Замъкът Плака се намира високо над селото, откъдето се открива прекрасна гледка към острова и Егейско море. Това а е нашето най-добро място за наблюдение на залеза на острова.“

Кимолос

Двойката продължава:

„И не на последно място, малък съвет от нас: от Милос можете да предприемете еднодневна екскурзия до малкия остров Кимолос (население 810), където се намира най-красивият плаж на Егейско море - Праса. Никога не сме виждали толкова кристално чисто море в комбинация с фин бял пясък.“

Фолегандрос

Пътешествениците отбелязват:

„Фолегандрос ни впечатли от пръв поглед със своята колоритна и уютна Хора (главния град). Спиращата дъха забележителност на острова - църквата Панагия, с нейната зигзагообразна пътека, водеща от града, предлага един от най-красивите залези, които сме виждали на Цикладите. Нашият съвет: разходката сутрин също си струва, тъй като е много по-празно“.

Фолегандрос предлага прекрасна комбинация от кратки преходи за изследователи и чистото удоволствие от слънчевите бани и плуването. Двойката особено препоръчва екскурзията до плажа Катерго. Ако обичате да пътувате с лодка, трябва да се разходите до залива Ливадаки.

„Освен красотата си, Фолегандрос е и кулинарна наслада. Матсата е типично островно ястие с паста, на което можете да се насладите в таверната Sinadisi в Аномерия“, препоръчват двамата.

Островът, който да избягвате

За съжаление на тези, които обмислят почивка на Миконос - Марина и Александър съветват той да се избягна. Пътешествениците казват:

„За съжаление, ние лично не харесваме Миконос, защото е много претъпкан и скъп и за нас старинният чар на гръцките острови е изгубен.“

Те обаче нямат същото мнение за Санторини, тъй като един град на него ги изненадва. Те си спомнят:

„Много хора си представят Оя и тълпите, когато мислят за Санторини. Бяхме много приятно изненадани от малкото градче Пиргос. Красива, спокойна и не толкова известна дестинация. Мястото е акцент, особено по Великден“.

Александър и Марина, които в момента са в Ираклия, пътуват до гръцките острови всеки юни и септември и се надяват един ден да живеят и работят на Наксос.

Те планират да посетят всеки остров от Цикладите, както и редица други гръцки убежища, за да видят възможно най-много красиви места в Егейско море. Двойката обяснява:

  • „Ние се успокояваме в секундата, в която пристигаме и просто харесваме начина на живот на гръцките острови. Веднага бяхме пленени от дружелюбието на островитяните, гръцкото спокойствие и, разбира се, чистата красота. Има толкова много острови за откриване, че със сигурност никога не ни е скучно да ги изследваме!“