Накъдето и да погледнете, Санторини ви напомня, че се намирате върху вулкан. Лунните пейзажи, черните и червени плажове, камъчетата от втвърдена лава. Зашеметяващата красота на гръцкия остров е резултат от бурната вулканична история на района.

Санторини, разбира се, е известен със спиращата дъха калдера във формата на полумесец, половината от която е потопена –единствената потънала калдера в света.

Създадена е от едно от най-големите известни изригвания преди около 3600 години. Експлозията е толкова мощна, че разрушава древния град Акротири и нанася фатален удар на морската минойска цивилизация, заселила се на острова по това време.

Днес Санторини – известен също като Тира, е най-голямата романтична туристическа площадка на Гърция с луксозни вили и курорти, осигуряващи място за почивка на звездите и мечтана обстановка както за пищни сватби, така и за фотосесии.

Стръмните вулканични скали на острова, кацнали на над 300 метра над морското равнище, създават впечатляващо геоложко платно с варосани къщи, балансиращи по ръба. Нищо чудно, че това е едно от най-сниманите места на планетата.

Pixabay

Всяка вечер островът спира за миг заради световноизвестните си залези. Ия със сините и бели куполи се препълва с наближаването на златния час.

Когато слънцето започне да залязва зад скалите на калдерата, небето се трансформира в ярко изображение от червени, оранжеви и розови нюанси. Хиляди ахват, когато последните лъчи изчезват в морето.

Малцина обаче осъзнават, че под хипнотичния калейдоскоп от цветове се крие активен вулкан, посочва CNN.

Тайните на дълбините

Санторини е част от Гръцката вулканична дъга - едно от най-важните вулканични полета в Европа, произвело над 100 изригвания през последните 400 000 години.

Най-активният подводен и потенциално опасен вулкан в Източното Средиземноморие - Колумбо, е на 8 км североизточно от Санторини и е част от същата вулканична система.

Потопен в Егейско море, Колумбо е спокоен от близо 400 години – но не спи. Последният път, когато изригва през 1650 г., убива 70 души и предизвиква 12-метрово цунами. Регистрирани са силни земетресения и вторични трусове, заедно с токсичен газ и кълба дим.

Учените знаят, че изригване на Колумбо може да причини голям хаос. Някои от най-големите океанографски експедиции в света го посещават, а наблюдението му е засилено през последните 20 години.

Един от най-големите американски изследователски кораби за дълбоки сондажи JOIDES Resolution пътува до Санторини за първата си средиземноморска мисия между декември 2022 г. и февруари 2023 г.

Той пристига в района с „цяла плаваща лаборатория“, казва вулканологът и съръководител на експедицията Тим Друит.

Способни да сондират на над 8000 метра под повърхността на морето, изследователите събират недостигнати преди седименти, за да се опитат да реконструират историята на вулканизма в района.

Резултатите – първоначалните доклади се очакват по-късно тази година, трябва да помогнат на учените не само да предскажат бъдещи изригвания, но и да разкрият поведението на други активни вулкани по света, които представляват заплаха за милиони, живеещи в близост до тях.

Връзките между земетресенията и вулканите също се изучават.

Еви Номику, геоложки океанограф от Атинския университет, е участвала във всяка експедиция на родния си Санторини през последните 20 години. „Постепенно сглобяваме геопъзел, показващ кои части първоначално са били земя и кои вода“, казва тя.

„Ако можем да разберем по-добре миналите изригвания и тяхното въздействие, ще имаме пътна карта за по-добро справяне с бъдещите предизвикателства.“

Извънземен океан

Експедицията на JOIDES Resolution не е първото голямо проучване на района. Номику казва, че екстремните условия в Колумбо са накарали НАСА да финансира новаторска експедиция през 2019 г.

„На дъното на кратера на вулкана има извънземен океан с форми на живот, които могат да бъдат намерени на други планети,“ твърди тя.

Враждебната среда, с нейните активни хидротермални отвори, изхвърлящи гореща вода и минерали, служи като идеалната тестова площадка за нови технологии, използващи автономни подводни превозни средства.

НАСА тества подводници, които един ден ще изследват извънземни океани на Юпитер и Сатурн.

Друго скорошно проучване разкрива неоткрита преди това магмена камера под Колумбо. Учените смятат, че тя може да е ключова за разбирането на сеизмичната активност в този регион.

Димящите вулкани и бълбукащите кратери разпалват въображението на холивудските продуценти, които избират Санторини за сцена от изпълнения с адреналин холивудски блокбастър от 2003 г. „Лара Крофт: Томб Райдър – Люлката на живота“.

Използвайки драматичните скали на Санторини като фон, Анджелина Джоли се оказва в опасни ситуации в мистериозни води, докато търси подводно съкровище.

Джоли и тогавашният й съпруг Брад Пит остават за ваканция на Санторини след снимките и не са единствените. Семейство Кардашиян, Лейди Гага и Шакира са сред знаменитостите, плували в кристално чистите води на острова.

Всяко лято мега яхти обикалят напред-назад между Санторини и другия магнит за знаменитости в Гърция - парти острова Миконос, като техните VIP пътници разкриват ексклузивната си среда в бляскави публикации.

Преходи по кратери и термални извори

Романтиката на Бранджелина може да е приключила, но приключенският дух на Лара Крофт продължава да живее в туристическите екскурзии с лодка в района.

Те включват посещение на вулкана Неа Камени: един от петте острова, които образуват вулканичния комплекс Санторини и сам по себе си национален геоложки парк.

„Последното изригване на Неа Камени е през 50-те години на миналия век“, казва Мариос Фитрос, главен изпълнителен директор на туристическата агенция Santorini View. „Посетителите обичат тръпката от разходките до кратера на вулкан. Това е една от най-популярните ни екскурзии.”

Обиколките с лодка продължават с плуване във вулканични горещи извори на близкия остров Палеа Камени, последвани от залези на палубата с изглед към скалите на Санторини.

Друга популярна обиколка - до великолепния археологически обект Акротири, служи като трезво напомняне за силата на вулканите.

Процъфтяващият град от бронзовата епоха е унищожен от изригването преди 3600 години, което изхвърля близо 32 километра висок стълб от пепел и скали, погребвайки населеното място. Около 1700 години по-късно подобно бедствие ще унищожи Помпей.

След премахването на пепелта и лавата, ярко оцветените фрески на Акротири днес са прекрасно запазени.

23 гръцки острова, които да посетите през 2023 г.

Кипящ вулкан

Благодарение на световната си слава, Санторини се радва на някои от най-големите инвестиции в туризма в страната. Hilton и Nobu са сред марките, които се настаняват на острова през последните няколко години, а цените на имотите са сред най-високите в Гърция.

И все пак геолозите, които наблюдават отблизо Колумбо, предупреждават, че е само въпрос на време отново да се случи голямо изригване.

Въпреки това, „времето“ - в геологични години, може да тече изключително бавно. До такава степен, че запазващ анонимност агент по недвижими имоти от острова казва, че „вулканичната активност никога не влиза в разговора“ при продажба на имот.

Когато изригне, Колумбо е в състояние да произведе стълб с височина десетки километри и да предизвика цунами. Повишената му активност преди около 10 години предизвика безпокойство, но оттогава намаля.

„Ако се наблюдава повишена активност в Колумбо, трябва да сме нащрек“, казва Друит. „Добрата новина е, че вулканите дават много предупреждения.“

Междувременно, през 2020 г. гръцката агенция за гражданска защита представи план от 185 страници за справяне с последствията от евентуално активиране на вулканичната група на Санторини.

Вулканична храна и вино

В ежедневието си обаче местните жители имат много малко време да мислят за вулкана. През лятото островът е пълен. Прекомерният туризъм е едно от най-големите предизвикателства, тъй като уникалната морфология на Санторини продължава да привлича тълпите.

Миналата година Международният съюз на геоложките науки, в сътрудничество с ЮНЕСКО, включи калдерата му в списъка със 100-те най-добри обекта на световното геоложко наследство.

Освен хотелите и ресторантите, целият бизнес на острова е свързан с вулкана. Местно произведената козметика е пълна с вулканимни минерали, а първокласните хранителни продукти се отглеждат в уникална вулканична почва.

Има музей, посветен на чери доматите от Санторини - продукт със защитено наименование за произход от 2006 г., а зърната фава на острова се считат за най-добрите в Гърция.

Най-известното приходно перо на острова – след туризма, е виното. Островитяните казват, че на Санторини има повече вино, отколкото вода.

Около една пета от парчето земя с площ от около 77 квадратни километра е заета от лозя, повечето от които засадени с асиртико - местно грозде, от което се произвеждат бели вина.

Традиционните „пещерни“ къщи, вкопани във вулканичните скали, наречени yposkafa, са първокласни места за младоженци, търсещи мечтаната ваканция. 

Но за Номику, която е израснала на Санторини, Колумбо е това, което присъства в детските й мечти. „Бях силно повлияна от разказите на дядо ми и прадядо ми. Спомняха си по-малките изригвания в Неа Камени”, казва тя.

„Но те настояваха, че човекът, за който трябва да се тревожите, е „този, който не можете да видите“. Постепенно разбрах, че има още един вулкан под водата - по-мощен, мистериозен и опасен. Невъзможно е да знаем дали някой от нас ще преживее голямо изригване, но в един момент такова ще има“, допълва тя.

Един ден Санторини може отново да бъде погребан под слой пепел. Но засега – докато посетителите се наслаждават на още един зашеметяващ залез на чаша асиртико – вулканът мълчи.