Една сутрин в 6 часа Гялцен Моктан се буди с паника. Това се случва през 2019 г. Той работи в заведение за суши и отваря ресторанта всяка сутрин. Затова настройва аларма за събуждане на своя iPhone.

При активирането на алармата зазвучава мелодията By the Seaside на Apple. Моктан избира веселата мелодия, която се предлага като тон на звънене и като аларма в много от устройствата на Apple, мислейки си, че приятното звучене на песента ще спомогне за това събуждането да е едно спокойно изживяване.

Не се оказва точно така. “Алармата, до известна степен, ви се подиграва. Това е нещо като филм на ужасите, в който пускат детската песничка преди да е настъпила гибелта,” казва Моктан, който сега работи като учител по английски език в Токио.

By the Seaside е алармата и тон за звънене на Apple, която вероятно поражда най-голямо разделение, предизвиквайки сравнения с драскането на нокти по черна дъска и крещящи деца в самолет.

В миналото телефоните звъняха само един начин. Сега обаче има толкова много тонове на звънене, а различните звуци казват повече за това как хората изразяват себе си и какво може да предизвика стрес и безпокойство.

Вероятно си мислите, че не знаете коя е мелодията By the Seaside, но това не е така. В YouTube има удължени версии, рап версии и версии, изсвирени на различни инструменти.

“Някои хора смятат, че това е страхотен тон за звънене, а други хора смятат мелодията за ужасна,” казва Карлос Ксавиер Родригес, председател на катедрата по музикална теория в Мичигансия университет. “Или я обичате, или я мразите.”

От хора, които ви будят срещу заплащане, до чуруликащи птички

Хората използват звуци за надеждно събуждане от векове, разчитайки на всичко - от църковни камбани до петли.

В миналото хората плащали на други хора специално, за да ги събуждат с почукване с пръчка по вратата или прозореца, като тази професия съществувала до 70-те години на миналия век в някои части от Великобритания.

Първата аларма в САЩ е изобретена от създателя на часовници Ливай Хъчинс от Конкорд, Ню Хампшър през 1787 г., но неговият часовник звънял само веднъж в 4 часа сутринта.

През 1874 г. френският изобретател Антоан Редие патентова регулируем механичен будилник. Сет Томас пък патентова часовник с механично навиване няколко години по-късно, а електрическият будилник е изобретен през 19-и век.

Будилниците еволюират оттогава. В днешно време някои от по-високо технологичните излъчват светлина, която имитира слънчевата, будейки потребителите нежно с меко сияние и релаксиращи звуци, като чуруликане на птици или звуци от флейта.

Какъв е проблемът с мелодията на iPhone?

Според Бостън Флейк, 15-годишен ученик от щата Юта, By the Seaside е единствената аларма, която може да го буди всяка сутрин за училище. Флейк не обича ранното ставане и е опитвал да си създава аларми, които представляват компилация от песни, ревящи сирени, клаксони и бумтящи басове, но без успех.

“Това е нещо като връзка на любов и омраза,” казва Флейк. “Пoнякога я чувам в сънищата си, разтърсвам се леко и започвам да полудявам.”

В By the Seaside има музикални елементи, които я правят трудна за слушане, казва Родригес.

По-голям фактор за емоционалните реакции на потребителите обаче е елементът на “зловещата долина” в мелодията, според него. Феноменът на зловещата долина е чувството на неудобство, което хората изпитват към наподобяващи живота, но не съвсем човешки неща, като роботи, кукли и дори клоуни.

В By the Seaside има електронен звук от синтезатор Casio, който напомня за компютъризирана музика, която е зловещо лишена от човешки допир, казва Родриго.

Критиците на алармата изразяват ясно своето недоволство: “Ако алармата ви е by the seaside, вие не сте сериозен” човек, се казва в популярен пост в социалната мрежа X, в които се използва малко по-пиперлива дума за “човек.”

Постът има 160 000 харесвания и над 15 000 споделяния, като много потребители се включват със своето мнение по въпроса. Някои твърдят, че мелодията предизвикава у тях реакция от типа “борба за справяне или бягство”. Други казват, че мелодията предизвиква сърцебиене и ги изпълва с ужас.

Мелодията е толкова спорна, че дори има слухове, че е написана от изпълнителката Адел и че тя е спечелила повече пари от нея, отколкото от цялото си музикално творчество. Райън Медоус, създател на Fake Showbiz News, потвърждава пред CNN, че той пуска този слух.

Мелодията си има и своите почитатели. Кристал Роксас, специалист по системи на качеството на биофармацевтични продукти от Калифорния, използвала за събуждане алармата по подразбиране Radar. Тя преминава към By the Seaside през 2018 г., след като заживява при приятеля си, който се оплакал, че тогавашната ѝ аларма пораждала безпокойство у него сутрин.

Тя не е сменяла мелодията на алармата си оттогава и не разбира защо хората я мразят. “Всъщност я оставям докрай и дори танцувам по малко в леглото.”

Моктан признава, че омразата на потребителите към аларамата може би се дължи на това, че хората просто мразят нещото, което ги събужда. Преди време той започва да използва песента на Бил Уидърс и Гроувър Уошингън Just the Two of Us като аларма, но я сменя, защото започва да не харесва песента.

“Все още не съм намерил мелодия за аларма, която да харесвам,” казва той.