Изцяло електрическият модел на Ferrari няма да излезе на пазара поне още година, но ранните тестове показват, че той разполага с всички характеристики на шофирането и емоциите на истинско Ferrari, според главния изпълнителен директор на компанията Бенедето Виня.

“Крайната оценка ще бъде на клиента,” заяви Виня пред CNBC по време на откриването на новото производствено съоръжение E-Building на Ferrari в Маранело, Италия.

“Повече хора започнаха да шофират нашето електрическо Ferrari и имат добро усещане. Характеристиките на шофиране са налице.”

Виня посочи, че определящата черта на едно Ferrari е емоционалното изживяване. След като самият той е шофирал изцяло електрическия модел на Ferrari, счята, че е “изпитал този тип емоция.”

Планът на Ferrari да създаде електрически модел представлява смел и скъп залог за производителя на луксозни автомобили, който се слави със своите ревящи, мощни двигатели с вътрешно горене.

За електрическия модел се знае малко, като той се очаква да бъде пуснат преди четвъртото тримесечие на 2025 г. Въпреки това идеята за електрически автомобил Ferrari вече предизвика ожесточен дебат сред автомобилната общност и сред заможните колекционери на автомобили.

По-голяма част от дебата е фокусирана върху звука на двигателя. Двигателите на Ferrari са известни със симфонията от звуци, която издават, докато електромоторите до голяма степен са безшумни.

Виня заяви, че акустиката на мощността на Ferrari винаги ще бъде “автентична,” което означава, че компанията няма да се опитва да пресъздава звука на двигателя с вътрешно горене посредством фалшиви аудио програми.

Той намекна обаче, че компанията може да се опита да усили или да подчертае по-добре естествения звук на електромотора.

“Електрическият двигател не е безшумен,” казва той. “Има начин да му се позволи да звучи по един уникален начин.” Виня допълни, че звукът на двигателя е само една част от емоционалното изживяване при шофирането на суперавтомобил.

“Когато говорим за изживяването при шофирането на Ferrari, става въпрос за уникалната емоция, когато се намирате в автомобила. Защото става въпрос за линейно ускорение, странично ускорение, спиране, смяна на предавките. Така че има много измерения, а не е само звукът.”

Виня отказа да даде прогноза за цената или продажбите на изцяло електрическия модел Ferrari. Той заяви, че заедно с него компанията ще продължи да предлага на клиентите избора между двигателите с вътрешно горене и хибридите. Ferrari, посочи той, ще остане “технологично неутрална,” което означава, че ще оставя на клиентите да избират своя двигател.

С новото съоръжение E-Building, което е с площ от над 37 000 кв. м, а построяването му е струвало 200 млн. евро, Ferrari за първи път ще може да произвежда автомобили с всеки от трите вида двигатели в един и същ завод, което максимизира ефективността и гъвкавостта.

“Изборът е в ръцете на клиента,” каза Виня. Той заяви, че очаква някои клиенти никога да не си купят електрическо Ferrari, докато други ще направят този преход, а някои водачи “ще станат част от семейството на Ferrari”, само ако си купят електромобил.

С новия завод E-Building, компанията също така ще бъде по-подготвена да задоволява пазарното търсене.

Ferrari е произвела по-малко от 14 000 автомобила през миналата година, а търсенето остава толкова голямо, че за някои модели се чака три години. Виня заяви, че новото съоръжение E-Building ще им позволи да увеличат производството, без обаче да предоставя конкретни данни.

“Чакането е част от изживяването, свързано с това да притежаваш Ferrari".