В продължение на години Ferrari отлагаше присъединяването си към революцията на електромобилите, докато най-накрая не се предаде и не започна да разработва изцяло електрически автомобил.

От италианския производител на луксозни спортни автомобили обаче твърдят, че е малко вероятно да се включат в друга голяма тенденция в сектора – автономните коли.

Същността на компанията е да проектира автомобили, които хората искат да шофират сами и капитулацията пред технологиите за автономно управление, с които марки, като Tesla, разполагат, би било против духа й, смята главният изпълнителен директор на Ferrari Венедето Виня.

“Има четири вида софтуер. Има софтуер, свързан с представянето, софтуер за комфорта, софтуер за информационно-развлекателната система в автомобила и софтуер за автономно управление. Последният не ни интересува,” заяви Виня в интервю за FT.

Това не е първият случай, в който Виня и други ръководители във Ferrari казват, че компанията няма да се занимава с технологии за автономно управление с аргумента, че предоставянето на възможност автомобилите от марката да се управляват сами е против целта на закупуването на такъв автомобил, тъй като повечето клиенти, които си купуват Ferrari, не планират да бъдат возени от някого или от нещо.

“Нито един клиент няма да похарчи пари за компютър в колата, за да се наслаждава на возенето в нея,” казва Виня в интервю за Bloomberg през миналата година. “Стойността на човека в центъра на всичко е фундаментална.”

Ръководителите на Ferrari осъзнават още от 2016 г., че технологиите за автономно управление не стоят на дневен ред пред компанията. “В обозримо бъдеще няма да има автономно Ferrari,” казва в интервю за Car Magazine Никола Боари, директор Продуктов маркетинг на компанията по онова време. “Когато шофирате Ferrari, ние искаме да се концентрирате.”

В случая с Ferrari, която произвежда почти всички свои продукти сама, ръководителите може би не са искали да отделят ресурси за разработването на технология за автономно управление за всеки случай, казва Виня.

Автомобилните компании са вложили над 100 млрд. долара в разработването на технологии за автономно управление от 2014 г. насам, според доклад от 2021 г. на консултантската компания McKinsey.

Малко компании обаче могат да се похвалят с някакви резултати от тези инвестиции, като само автомобилите на Tesla, които имат подобни системи за подпомагане на водача, са обвинявани за причиняването на стотици инциденти на пътя.

Въпреки неуспехите, много автопроизводители удвояват усилията си в сферата на автономното управление - най-вече такива, които имат подкрепата на големи компании майки.

Volkswagen AG, която е сред най-големите автопроизводители по продажби в света и притежава марки, като Volkswagen, Audi и Porsche, обяви, че ще инвестира 2.3 млрд. долара в смесено дружество с китайска компания за автономно управление през миналата година.

Ferrari няма да пусне скоро автономни автомобили, ако въобще го направи някога, но потенциалните клиенти, които се надяват луксозната марка да се модернизира, вероятно са били окуражени от коментара на Виня за електрическото бъдеще на компанията.

Ferrari нямаше желание да сменя мощните двигатели с вътрешно горене с тихи електромотори по същата причина, поради която е против автономното управление.

През 2013 г. тогавашният председател на компанията Лука ди Монтедземоло заяви, че Ferrari “никога няма да произведе елктромобил, докато той е председател”, тъй като марката се опитваше да остане близо до корените си.

Вълната на електромобилите обаче нарасна в последното десетилетие и няколко други марки спортни автомобили, като Porsche и Maserati, представиха собствени електромобили.

Ferrari в момента разработва своя напълно електрически автомобил, който се очаква през 2025 г., за да остане конкурентна и дори обяви целта си да постигне въглеродна неутралност до 2030 г. по цялата верига на стойността.

Компанията ще продължи да произвежда хибриди и двигатели с вътрешно горене, използвайки е-горива, произведени въглеродни емисии и генериран чист водород.

Във финансовите си прогнози от миналата година Ferrari си поставя за цел до 80% от продаваните автомобили от марката да бъдат хибриди или изцяло електрически до 2030 г.