Казват, че красотата е в очите на наблюдателя. И ежегодното състезание за най-грозното куче в света го доказва, откривайки някои истински диаманти в петък, когато се проведе на панаира Sonoma-Marin в Петалума, Калифорния.

Осемгодишеният пекинез Уайлд Танг беше коронясан за победител и прибра наградата от $5000 след пет предишни опита, съобщава CNN.

„Той беше любимец на феновете... Той е нещо като шаферка, но никога булката“, каза съдия Фиона Ма пред Асошиейтед прес. „Той наистина опъна струните на сърцата ни и заслужаваше да спечели.“

Като кученце Уайлд Танг се заразява с вирус, който почти го убива и го оставя с трайни увреждания. Зъбите му никога не се развиват, така че езикът му виси от устата.

„Той е просто сладко куче, обича да бъде държан и гушкан. Тези кучета се нуждаят от домове, така че, моля ви, осиновявайте, а не си купувайте домашни любимци“, допълни Ма.

Състезанието не цели да се подиграваме с кучетата, подчертават организаторите, „а да се забавляваме с някои прекрасни герои и да покажем на света, че тези кучета са наистина красиви.“

14-годишен едноок мопс на име Рим завоюва второ място, правейки първото си участие в състезанието. Той живее в Pug Hotel Senior Sanctuary в Калифорния, където „обича да танцува степ, за да изрази радостта си от живота“, гласи биографията му.

Подобно на много от кучетата в това състезание, той има голям принос за общността – посещава пациенти в хосписи и участва в отбора на Wheeling Pug Relay за 2023 г., който събира пари за закупуване на инвалидни колички за кучета.

Междувременно, Уайлд Танг помага за събирането на пари за евакуацията на седем негови събратя пекинези от Украйна, а друг състезател, Ози – десегодишна смесена порода, посещава центрове за възрастни и се грижи за приемни котенца.

Повечето от кучетата в състезанието са спасени, включително Дейзи Мей, класирана на трето място, която през годините губи голяма част от козината, зъбите и зрението си, но „печели приятели, увереност и много смелост“, се казва в нейната биография.