Китайският луноход Чанъе-6 се завърна на Земята с първите проби, вземани някога от неизследваната обратна страна на Луната.

Kапсулата с апарата се е приземила в пустинен район в Северен Китай по-рано днес, според Китайската национална космическа администрация (CNSA), която обяви мисията за “напълно успешна.”

Чанъе-6 се завръща на Земята с проба от почвата от басейна Южен полюс-Ейткън, който представлява огромен кратер и винаги се намира на противоположната на планетата ни страна на Луната.

Луноходът се приземи на земния спътник на 2 юни, излетя отново на 4 юни и след това прекара 13 дни в орбитата на Луната, преди да се завърне на Земята. Мисията на Чанъе-6 продължи общо 53 дни.

Луноходът ще бъдат транспортиран до Пекин, където контейнерът с взетите проби ще бъде изваден.

Чанъе-6 се завърна на Земята няколко месеца, след като Индия се превърна в първата страна, приземила успешно космически апарат на Южния полюс на Луната.

Т. нар. “тъмна страна” на Луната отдавна привлича вниманието — тя винаги е извън полезрението на Земята, защото извършва едно пълно завъртане за същото време, за което Луната прави обиколка на Земята. Обратната страна на Луната беше заснета за първи път през 1959 г. от съветския космически апарат Луна 3.

Амбициите на Пекин се простират още по-надалече, като Китай е обявявала планове да приземи мисия с астронавти на Луната до 2030 г.