В последно време Nvidia е "най-горещата" компания на Уолстрийт, като пазарната ѝ стойност нарасна осем пъти от края на 2022 г. и премина 3 трлн. долара по-рано през месеца.

Двегодишен стартъп, основан от прекъснали обучението си студенти в Харвардския университет, набра 120 млн. долара рисков капитал, за да се опита да изгради конкурентен чип и да се противопостави на Nvidia в сферата на изкуствения интелект.

С централа в Купертино, Калифорния, където е и домът на Apple, Etched разработва чип на име Sohu, който, според компанията, ще се използва за обучението на AI модели посредством “трасформатори,” или главната архитектура в основата на постижения, като чатбота ChatGPT на OpenAI.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Гавин Уберти казва:

С развитието на AI, по-голяма част от енергоемките изчислителни изисквания на технологията ще бъдат изпълнявани от персонализирани чипове на име ASIC. Тяхната ефективност идва от изпълнението само на AI модела, за който са били проектирани, за разлика от графичните процесори (GPU) с общо предназначение на Nvidia, които имат по-големи способности, но също така са много по-скъпи.

“Ние правим най-големия залог в AI,” казва Уберти пред CNBC. “Ако трансформаторите изчезнат, нашата компания ще умре. Ако обаче се задържат на пазара, ние ще бъдем най-голямата компания на всички времена.”

Уберти и останалите съоснователи осъзнават, че това е високорисков залог и че се изправят срещу най-добре капитализираните и конкурентни компании на планетата. И макар 120 млн. долара да са много пари, те се равняват на приходите на Nvidia за около половин ден.

Продажбите на Nvidia нарастват над три пъти на годишна база в три поредни тримесечия, надхвърляйки 26 млрд. долара за последното тримесечие. Тя притежава над 80% пазарен дял при AI чиповете, по някои оценки.

Etched е част от група стартъп компании, които привличат капитали, за да преследват една зараждаща се възможност. Primary Venture Partners и Positive Sum Ventures оглавиха последния рунд за набиране на средства на компанията. Питър Тийл, Стенли Дръкенмилър и основателят на Cruise Кайл Вогт също са сред инвеститорите в компанията.

Въпреки преднината на Nvidia, нови производители на чипове бележат напредък, най-вече защото възможността е много голяма. Сред другите стартъп компании за чипове, които се конкурират с Nvidia, са Cerebras Systems, която изгражда физически по-голям AI чип, както и Tenstorrent, която използва модерна технология на име RISC-V за създаването на AI чипове.

“Причината, поради която сме толкова въодушевени относно това, което правим, прекъснахме образованието си и убедихме толкова много хора да напуснат други проекти за чипове, е, че това е най-важното нещо, по което може да се работи,” казва Робърт Уакън, главен оперативен директор на Etched.

“Цялото бъдеще на технологията ще бъде оформено от това дали инфраструктурата може да се справи с мащабите.”

Индустрията на полупроводниците традиционно е една от най-трудните за стартъп компании предвид дългите цикли на разработване на продуктите, значителния капитал, необходим за създаването на чип, и необходимостта за сътрудничество с ограничен брой производствени партньори, като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., която произвежда чипа на Etched.

Рискови капиталисти са инвестирали 6 млрд. долара в компании за полупроводници в сферата на AI през 2023 г., като сумата бележи лек ръст, в сравнение с инвестираните 5.7 млрд. долара през 2022 г., според данни на PitchBook.

Технология

Уберти и Крис Жу започват да работят по компания за чипове, след като Уберти преминава летен стаж, по време на който влиза в допир с хардуерни идеи, които водят до Etched.

Двамата прекъсват образованието си в Харвардския университет и добавят към съоснователите на компанията съквартиранта на Уберти Уакън. Те бързо започват да наемат хора с опит в индустрията на чиповете. Компанията се установява в Купертино и сега има 35 служители. Тя предлага жилищни стипендии на новонаетите. Уберти казва:

“Когато ChatGPT излезе и акциите на Nvidia избухнаха - и особено, след като всеки следващ модел използваше трансформатори, ние установихме, че сме на подходящото място в правилното време”.

Etched се готви да пусне Sohu на пазара, а основателите на компанията казват, че ще са готови да демонстрират нещо по-късно през годината. Стартъп компанията също така работи за осигуряването на клиенти и казва, че технологични компании имат желание да се запознават с нови AI чипове.

За да работи бизнесът, компаниите, които харчат милиарди долари за GPU-та, трябва да реализират значителни спестявания от изграждането на персонализирани чипове, проектирани за техния конкретен AI модел и да са готови да правят компромиси по отношение на гъвкавостта.

Специализирайки в трансформатори, които местят данните по предсказуеми начини от чипа към паметта, чипът Sohu на Etched може да отделя по-малко място за памет и повече за видовете трансформатори, които определят суровата изчислителна мощ на един чип, казва Уберти.

Друг аспект от ефективността на Etched е, че чипът има едно голямо ядро. Това води до по-малко неефективни изчисления, които се извършват от част на име стрийминг мултипроцесор, който координира изчисленията на различните ядра.

Уберти твърди, че ефектът от специализираните AI чипове може да бъде сходен с начина, по който персонализираните чипове на име ASIC, които бяха представени за първи път през 2013 г. конкретно за копаенето на биткойн или етер, намалиха търсенето на GPU-тата на Nvidia.

Основателите на Etched очакват необходимостта от чипове за управлението на тези модели да нарасне, особено след като вече се използват за обслужването на AI софтуер милиони пъти в минута.

Те също така казват, че посредством твърдото кодиране на AI архитектура в чипа, тяхното устройство може да намали забавянето при връщането на отговори. От Etched твърдят, че чиповете ѝ са над 10 пъти по-бързи от графичните процесори на Nvidia, благодарение на по-опростената си архитектура и единично предназначение.

Etched обаче се изправя срещу някои от най-скъпите компании в света, сред които и Nvidia, които разполагат с огромни екипи за разработване на продукти и достъп до капитала, от който имат нужда, за да осигуряват производство и да подобряват чиповете си ежегодно.

Etched, която разполага с таймер за обратно отброяване в централата си, трябва да действа по-бързо. Според Уберти:

“Начинът, по който ще спечелим този пазар на специализирани AI чипове и другите след него, е като сме първият продукт на пазара.”