Scale AI обяви, че е набрала 1 млрд. долара финансиране, което оценява технологичната стартъп компания в сферата на изкуствения интелект на 13.8 млрд. долара - близо два пъти повече от предишната ѝ пазарна оценка.

Базираната в Сан Франциско компания вече е набрала общо 1.6 млрд. долара от създаването си.

С основно участие в последния рунд на финансиране беше Accel, като в него се включиха още Cisco Investments, DFJ Growth, Intel Capital, ServiceNow Ventures, AMD Ventures, WCM, Amazon, Елад Гил (съосновател на Color Genomics и сериен инвеститор в технологични компании) и Meta, като всички те са нови инвеститори в компанията.

Досегашните инвеститори Y Combinator, Nat Friedman, Index Ventures, Founders Fund, Coatue, Thrive Capital, Spark Capital, Nvidia, Tiger Global Management, Greenoaks и Wellington Management също са участвали в рунда за набиране на средства.

Scale AI има ключова роля във възхода на генеративния изкуствен интелект и големите езикови модели, тъй като данните - независимо дали става въпрос за текст, изображения, видео или аудио записи, трябва да бъдат обозначени правилно, преди да бъдат асимилирани и използвани ефективно от AI технологията.

Scale AI еволюира от обозначаването на данни, използвани за обучаването на модели, които намират употреба в автономните автомобили, до подпомагане на усъвършенстването и фините настройки на основните данни за почти всяка организация, която иска да внедри AI, захранвайки някои от най-усъвършенстваните модели в употреба. 

Основателят и главен изпълнителен директор на компанията Александър Уанг казва:

“Нашето призвание е да изграждаме леярната за данни за AI, а с набраното днес финансиране навлизаме в нова фаза от това пътешествие – ускоряването на изобилието от данни, което ще проправи нашия път към изкуствения общ интелект (AGI)”.

Scale AI също така работи все повече и в публичния сектор. През август компанията сключи договор с Министерството на отбраната на САЩ, който, според нея, ще помогне на усилията на ведомството да усъвършенства използването на AI за цялата армия.

През май Scale AI представи Donovan - платформа за вземане на решения с AI, която е първият голям езиков модел, използван в секретна мрежа на правителството на САЩ.

Компанията се стреми да участва и в развитието на изкуствения интелект в световен мащаб. Тя обяви през този месец, че ще отвори офис в Лондон, който ще бъде нейната европейска централа и ще се стреми да подкрепя и да си партнира с британското правителство по негови AI инициативи.