Най-големите звукозаписни компании съдят две стартъп компании в сферата на изкуствения интелект (AI) заради предполагаеми нарушения на авторски права, като това дело може да се окаже ключово.

Звукозаписните компании, сред които Sony Music, Universal Music Group и Warner Records, твърдят, че Suno и Udio са извършили нарушения на авторски права в "почти невъобразим мащаб ".

Те твърдят, че софтуерът на двете компании краде музика, за да "бълва" сходни музикални произведения и настояват за 150 000 долара обезщетение на произведение.

От Suno са отказали да коментират пред BBC, докато от Udio заявяват в блогпост, че "са напълно незаинтересовани от възпроизвеждането на съдържание".

Съдебните дела, обявени в началото на седмицата от Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка, са част от вълна от съдебни дела, заведени от автори, новинарски компании и други организации, които оспорват правото на AI компаниите да използват техни творби.

Suno, която е базирана в Масачузетс, пусна първия си продукт през миналата година и твърди, че над 10 милиона души са използвали инструмента ѝ, за да правят музика.

Компанията, която има партньорство с Microsoft, таксува потребителите с месечна такса за своята услуга, а наскоро обяви, че е набрала 125 млн. долара от инвеститори.

Базираната в Ню Йорк Udio, известна като Uncharted Labs, има подкрепата на известни компании за рисков капитал, като Andreessen Horowitz.

Компанията пусна своето приложение през април и веднага се сдоби със слава, за това, че то е инструментът, използван за създаването на "BBL Drizzy", пародийно музикално произведение, свързано със задочния спор между рапърите Кендрик Ламар и Дрейк.

В миналото AI компании са казвали, че използването от тяхна страна на материали е законно съгласно доктрината за справедлива употреба, която позволява творбите с авторски права да бъдат използвани без лиценз при определени условия, като например за сатира и новини.

В жалбите, които са заведени във федерален съд в Ню Йорк и Масачузетс обаче, звукозаписните компании твърдят, че AI компаниите просто печелят пари от това, че са копирали песните.

Сред посочените песни в съдебните документи са „All I Want for Christmas is You“ на Марая Кери и „My Girl“ на Темптейшънс.

"Мотивът е нагло комерсиален и заплашва да измести автентичната човешка артистичност, която е в основата на защитата на авторските права", посочват от звукозаписните компании.

Те твърдят, че няма нищо свързано с AI, което да служи за извинение на компаниите "да не играят по правилата" и предупреждават, че "кражбата на едро" на звукозаписи заплашва "цялата музикална екосистема".

Съдебните дела са заведени месеци след като близо 200 творци, сред които Били Айлиш и Ники Минаж подписаха писмо, призоваващо за спирането на "хищническото" използване на изкуствен интелект (AI) в музикалната индустрия.