Пазарната капитализация на Amazon.com Inc достигна 2 трлн. долара за първи път вчера, с което гигантът в онлайн търговията стана петата щатска компания, преминала това ниво.

Оптимизмът около изкуствения интелект (AI) и потенциалните понижения на лихвите през тази година бяха в основата на поскъпването на акциите на технологичните компании.

Акциите на Amazon се оскъпиха с 3.4% - до 192.70, долара за брой, с което пазарната й капитализация надхвърли 2 трлн. долара и я постави в компанията на други технологични гиганти, като Microsoft Corp, Apple Inc, Nvidia Corp и Alphabet.

Книжата приключиха деня с ръст от 3.9% на цена от 193.61 долара за брой.

Щатските борсови индекси записаха сериозен ръст тази година вследствие на нестихващия ентусиазъм около AI, оптимизма около устойчивостта на щатската икономика и потенциалното облекчаване на паричната политика от страна на Федералния резерв.

Индексите се търгуваха близо до рекордни нива до голяма степен вследствие на акциите на компании, като Nvidia и Amazon, чиито бъдещи парични потоци ще се облагодетелстват от по-ниските лихви.

Акциите на Amazon, които бяха добавени към индекса на сините чипове Dow Jones Industrial Average през февруари, поскъпват с над 26% тази година. Amazon стана петата най-голяма компания по пазарна капитализация в САЩ през февруари, след като Nvidia се изкачи с едно място в тази класация.

Amazon Web Services е най-големият доставчик на облачни услуги в света, а растежът на подразделението на Amazon се завърна след спад през миналата година, благодарение на нарастващото внедряване на AI технологии.

Amazon също така инвестира в AI стартъп компанията Anthropic и в компанията за роботика Figure в опит да се възползва от AI бума.

В края на­ миналата година Amazon представи ново поколение персонализирани чипове, използвани в центрове за данни, насочени към приложения за машинно обучение и генеративен изкуствен интелект.