90 медала са донесли на страната ни през 2023 г. олимпийците по природни науки.

„Златните“ деца на България от София, Варна, Бургас, Плевен, Силистра, Русе, Шумен, Хасково, Кърджали, Велико Търново, Сливен, Пловдив, Несебър и Габрово са завоювали 17 златни, 32 сребърни и 41 бронзови титли от световни, европейски и балкански олимпиади.

42 от медалите са дошли от най-престижните международни олимпиади по математика, физика, химия, биология, лингвистика, информатика, астрофизика и астрономия. Националният ни отбор по химия записва най-силното си представяне на международната олимпийда, печелейки два златни и два сребърни медала.

На Международната олимпиада по лингвистика, на която страната ни е домакин през 2023 г., националният ни отбор печели златен медал, който класира България на първо място в света по брой златни отличия в 20-годишната история на олимпиадата.

И това съвсем не са всички постижения на олимпийците от миналата година.

Как се става олимпиец?

Пътят на един български ученик до влизане в олимпийски отбор по природни науки и участие в международни състезания не е нито къс, нито лек. Олимпийците преминават през няколко кръга на подбор, отделят хиляди часове за подготовка и се обучават от най-добрите учители в страната.

Ръководители на отборите са университетски преподаватели, професори от институти в БАН и учени, посветили живота си, за да подготвят поколения медалисти и да предадат знанията си на младите таланти, разказват от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН).

Любопитството е първата стъпка по пътя към олимпийския успех, разказва изпълнителният директор на сдружението Вълкан Горанов. Упоритата работа обаче е най-важната част от уравнението, когато говорим за завоюването на олимпийски титли, посочва още той и допълва, че учениците отделят поне по шест часа на ден за подготовка, обикновено в продължение на пет или десет години.

В момента в подготовката на олимпийските отбори са включени между 30 и 60 ученици от цялата страна, показали отлични резултати на националните кръгове на олимпиадите. Те преминават през разширения олимпийски отбор, преди да се включат в националния по съответната дисциплина и да се отправят към най-престижните олимпиади в световен мащаб.  

От създаването на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки през 2010 г. българските олимпийци са спечелили 790 медала – над 130 златни, 330 сребърни и 330 бронзови отличия. Основната цел на организацията е да финансира подбора и подготовката за международни олимпиади на талантите по природни науки.

Подкрепата е важна

Освен СООПН, и държавата, и различни компании и институции осигуряват подкрепа на българските олимпийци. В техните редици е и Vivacom, която вчера обяви дарение от 30 000 лева за сдружението.

Средствата ще бъдат използвани за подготовката и участието на младите български олимпийци от осемте отбора по биология, математика, астрономия, информатика, лингвистика, физика, химия и изкуствен интелект в международни състезания и олимпиади.

Според Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom:

„Талантливите български ученици традиционно са едни от най-добрите в целия свят и представят гордо България на международни състезания и олимпиади. Вярваме, че инвестицията в развитието на техните таланти е инвестиция в бъдещето, защото това са следващите учени, лекари и учители. Затова Vivacom вече трета година подкрепя отборите по природни науки, като финансовата подкрепа до момента възлиза на близо 140 000 лева“.

Какво предстои?

Българските олимпийци ги очаква натоварено лято. Те се подготвят за участието си в множество престижни международни олимпиади в Казахстан, Великобритания, Бразилия, Саудитска Арабия, Иран и Египет.

Първата олимпиада по изкуствен интелект в световен мащаб пък ще се проведе от 9 до 15 август в Бургас. Организирана от България, тя ще събере на едно място над 40 от повече от 35 държави. През тази година темите й са Machine Learning (машинно обучение), Natural Language Processing (обработка на естествен език) и Computer Vision (компютърно зрение).

Олимпиадата съчетава традиционния научен подход с последните постижения в изкуствения интелект, като целта й е да предизвика участниците да мислят критично, да трупат теоретични и практически знания и да им даде перспектива за необятните възможности в тази област, посочват организаторите.