Производителят на биопродукти Смарт Органик обяви успешното завършване на процедурата по увеличение на капитала, набирайки 19.6 милиона лева. 

Поради засиления инвестиционен интерес към предлагането, мажоритарният собственик Яни Драгов осъществи допълнителна продажба на акции на Българска фондова борса в размер на близо 5 млн. лв.  

След успешното приключване на инвестиционния рунд, свободно търгуваните акции извън тези на мажоритарния собственик (т. нар. free float) се очаква да достигнат 14.6 % от капитала на дружеството.

Консултант по предлагането, в което взеха участие близо 400 индивидуални и институционални инвеститори, беше инвестиционен посредник Карол АД.

IPO-то е важен крайъгълен камък за Смарт Органик АД, която стана първото дружество, мигрирало успешно от пазара BEAM към основния пазар на БФБ, създавайки прецедент и за други дружества в региона.

Набраните средства ще бъдат използвани за изграждането на нова производствена база, стратегически сливания и придобивания и инвестиция в оборотен капитал. Яни Драгов, изпълнителен директор на Смарт Органик АД, заяви:

"Ние сме развълнувани от изключителния интерес към нашето публично предлагане и доверието, демонстрирано към нашето дружество както от институционалните, така и от инвеститорите на дребно“. 

"Това финансиране ще ни позволи да разширим нашите производствени възможности, да преследваме стратегически възможности за растеж и да подобрим нашата оперативна ефективност. Успешната миграция към основния пазар на БФБ подчертава нашия ангажимент за прозрачност и растеж, осигурявайки по-голяма стойност за нашите акционери. Благодарим на нашия съветник и мениджър по процеса на предлагането Карол АД за подкрепата и професионализма", каза още Драгов. 

51.25% от емисията е записана от институционални инвеститори, а останалите 48.75% са поети от инвеститори на дребно.