Млекопроизводителите в Дания са изправени пред това да плащат годишен данък в размер на 672 крони (96 долара) на крава заради затоплящите планетата емисии, които те генерират.

Коалиционното правителство на страната взе решение тази седмица да въведе първия в света данък върху въглеродните емисии от селското стопанство. Това ще означава облагането с данъци на добитъка от 2030 г.

Дания е основен износител на млечни продукти и свинско месо, а селското стопанство е най-големият източник на емисии в страната. Коалиционното споразумение, което включва и инвестицията на 40 млрд. крони (3.7 млрд. долара) в мерки, като повторно залесяване и създаване на влажни зони, е насочено към това да помогне на страната да постигне климатичните си цели.

“С днешното споразумение, ние инвестираме милиарди в най-голямата трансформация на датския пейзаж в последно време,” заяви министърът на външните работи Локе Расмусен. “В същото време, ще бъдем първата страна в света с въглероден данък върху селското стопанство.”

Датската млекопреработвателна индустрия до голяма степен приветства споразумението и неговите цели, но то разгневи някои селскостопански производители.

Този ход идва само няколко месеца, след като фермери организираха протести из цяла Европа, блокирайки пътища с трактори и замеряйки Европейския парламент с яйца заради дълъг списък с оплаквания, в това число срещу регулациите във връзка с околната среда и прекомерната бюрокрация.

Глобалната хранителна система има огромен принос за климатичната криза, генерирайки около една трета от емисиите на парникови газове.

Животновъдството има особено голямо въздействие, допринасяйки с около 12% от глобалните емисии през 2015 г., според Организацията по прехрана и земеделие на ООН. Част от това замърсяване идва от метана - мощен, затоплящ планетата газ, отделян от кравите и някои други животни.

Намаляване на емисиите на животновъдството

Данъкът, който се очаква да бъде приет от датския парламент по-късно през годината, ще бъде в размер на 300 крони (43 долара) на тон еквивалент на въглероден диоксид от добитъка от 2030 г., и ще нарасне до 750 крони (107 долара) през 2035 г.

Ще има и данъчно облекчение в размер на 60%, което означава, че фермерите на практика ще бъдат таксувани 120 крони (17 долара) на тон емисии от добитъка годишно от 2030 г., като сумата ще се увеличи до 300 крони (43 долара) през 2035 г.

Средно датските млекодайни крави, които съставляват по-голяма част от популацията от едрия рогат добитък в страната, отделят 5.6 тона еквивалент на въглероден диоксид годишно, според датския мозъчен тръст Concito.

Използвайки по-ниската данъчна ставка от 120 крони, това означава 672 крони на крава, или 96 долара. С данъчните облекчения, този налог ще нарасне до 1 680 крони (241 долара) на крава през 2035 г.

В първите две години приходите от данъка ще бъдат използвани в подкрепа на зеления преход на селското стопанство, а след това ще бъде направена преоценка.