Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун обиколиха Пхенян миналата седмица с лимузина Aurus, произведена в Русия.

Обиколката беше демонстрация на силния антизападен съюз между двете държави, а луксозният седан, който Путин подари на Ким, трябваше да олицетворява вътрешната мощ на Русия и намалената ѝ зависимост от вносни технологии и стоки.

Двамата лидери се редуваха да управляват бронираната кола по време на посещението на Путин в Северна Корея - първото му от близо четвърт век насам. Визитата беше замислена като демонстрация на все по-близките връзки между двете ядрени сили. 

Митническите записи обаче показват, че компанията, която произвежда колата, използва милиони долари за вносни части, много от които пристигат в Русия от това, което Ким описва като „основния враг на страната си“ - Южна Корея.

Вносът показва, че Русия продължава да разчита на западни технологии, въпреки опитите на Запада да я откъсне от глобалните вериги за доставки като наказание за нейната инвазия в Украйна, пише Reuters.

Страната е внесла оборудване и компоненти на стойност най-малко 34 милиона долара между 2018 г. и 2023 г. за сглобяване на автомобили и мотоциклети Aurus, показват митническите записи, цитирани от агенцията. 

Вносът включва части за каросерия, сензори, програмируеми контролери, превключватели, заваръчно оборудване и други компоненти на стойност почти 15.5 милиона долара, внесени от Южна Корея. Внасяни са части и от Китай, Индия, Турция, Италия и други страни от ЕС.

Чуждестранните доставки за Aurus продължават и след иназията на Русия в Украйна със стоки на стойност почти 16 милиона долара, включително 5 милиона долара, произведени в Южна Корея, внесени от февруари 2022 г. насам, показват записите.

Седанът Aurus е разработен от руския държавен изследователски институт NAMI в партньорство с руския производител на автомобили Sollers, който впослдествие продаде своя дял.

Aurus Motors и нейният главен изпълнителен директор Андрей Панков до този момент не са отговорили на запитванията на Reuters за коментар относно използването на чуждестранни части, включително от Южна Корея.

Компанията стартира официално производството си в руския регион Татарстан - на около 1000 км от Москва, през 2021 г. Преди това колите се произвеждаха в малък експериментален мащаб в NAMI. 

Очаква се компанията да започне допълнително производство в Санкт Петербург по-късно тази година в бившия завод на Toyota. Японският концерн е един от многото чуждестранни производители на автомобили, които напуснаха руския пазар след инвазията в Украйна, която Русия нарича "специална военна операция".

Отливът на западните производители остави празнина, която китайските автомобилни компании бързо запълниха, завземайки повече от половината пазарен дял и разкривайки ограничения вътрешен производствен капацитет на Русия.

Южнокорейските фирми бяха сред най-големите доставчици на Aurus, включително производителя на промишлено оборудване Kyungki Industrial, производителя на автомобилни части BYT и доставчика на батерии Enertech International.

Италианският производител на пластмасови части Industrie Ilpea Spa и хонконгската компания Rain Electronics също доставят части за руската компания. 

Aurus Senat

Моделът Aurus Senat, който "дефилира" в Северна Корея миналата седмица, е седан в ретро стил, наподобяващ лимузината ЗИЛ от съветската епоха. Той е официалният президентски автомобил на Русия и беше използван от Путин при встъпването му в длъжност през 2018 г. и 2024 г.

Aurus, който се предлага в четири модифисации, включително SUV и бронирана версия, започват от 46.625 милиона рубли ($528 356). Клиенти на компанията са редица влиятелни личности, основно от постсъветското пространство, включително и президента на Туркменистан Сердар Бердимухамедов.

Aurus е продала 107 автомобила в Русия през 2023 г., според данни на руската агенция Autostat.