В по-голяма част от Индия ястието къри без лук би било счетено за богохулство. Така че дори и най-малката промяна в цената на този зеленчук се превръща в тема за обсъждане на масата за стотици милиони хора в страната. А това не спира през последната година.

Цената на лука в Индия е нараснала със 165% през последната година, според Lasalgaon Agriculture Produce Market Committee, която е най-големият пазар за търговия на едро с лук в страната. Повишиха се и цените на други продукти, като доматите, които струват два пъти повече, в сравнение с преди година.

Причината до голяма степен с крие в лошото време. Сушата през миналата година и продължаващата гореща вълна нарушиха предлагането на основни хранителни продукти, като зърнени храни и зеленчуци.

Температурите в големи части от страната са с между 4 и 9 градуса по Целзий над средните за това време на годината. Голямата горещина развали прибраните наскоро от полето и съхранявани зеленчуци и заплашва да спре засяването на нова партида култури.

Цените на хранителните продукти, които нараснаха с 8.7% на годишна база през април и май, съставляват близо половината от цялата потребителска кошница. Рязкото повишение в цените на храните остави базовата инфлация над целевото ниво на централната банка от 4%, което пък я възпира да понижи лихвите.

“Индийската икономика остава заложник на пресичащите се сътресения на цените на хранителните продукти,” казва Майкъл Патра, заместник управител на Централната банка на Индия.

“Цените на храните възпират всяко разглеждане на евентуални промени в паричната политика”.

Поддържането на лихвите високи обаче изглежда е “неприемливо голяма жертва на растежа,” според Джаянт Варма, друг член на комисията по парична политика на централната банка, който на последното заседание е гласувал в полза на понижение на лихвите.

От политическа гледна точка е малко вероятно икономическото забавяне да предвещава нещо добро за новоизбраното коалиционно правителство, предвождано от партията Бхаратия Джаната (BJP).

Безпокойството беше осезаемо тази седмица, след като правителството обяви ограничения за търговците, които складират пшеница.

“Налагането на ограничения на запасите беше само една от опциите. Разполагаме с много други инструменти, за да гарантираме, че цените на пшеницата няма да се покачат необичайно,” заяви министърът на храните Санджив Чопра, допълвайки, че в страната няма недостиг на пшеница.

Правителството също така може да премахне вносните мита, които в момента са на ниво от 40%, за да поддържа цените по-ниски.

Въпреки това, премиерът Нарендра Моди е в затруднено положение, ако иска да спечели благоразположението на фермерите в страната преди изборите в два големи селскостопански щата, насрочени за по-късно през годината.

Намаляването на митата ще позволи внос на по-евтина пшеница и ще свали цената на продукта в Индия, но също така ще понижи печалбите на местните производители.

Засега премиерът избра да повиши цената, която правителството е готово да плаща на фермерите, с 5.4% до около 275 долара за метричен тон ориз. След това тези зърнени храни се преразпределят безплатно сред семействата с ниски доходи, което на практика представлява най-голямата програма за хранителни помощи в света.

Има признаци, че този натиск върху цените е малко вероятно да отслабне скоро заради очакванията лошото време да продължи. Тази седмица най-малко 200 000 души бяха засегнати от наводнения в североизточната част на Индия, която е ключов регион за отглеждането на ориз.

Средата на високата инфлация и лихви обаче изглежда не възпира компаниите и инвеститорите.

“Индийските компании не обръщат внимание и на инфлация от почти 6%, защото растат с двойно по-голям процент или повече,” казва Джеймс Том, фонд мениджър на New India Investment Trust, който се търгува като ETF в Лондон.

”Те са свикнали да развиват дейност при това ниво на инфлацията от десетилетия. Това просто е нормата”.