Най-мащабните демократични избори в света вече са в ход в Индия.

По време на вота, който ще приключи след повече от месец, право на глас имат общо 960 милиона души в страната с население от 1.4 милиарда. Нарендра Моди се очаква да спечели трети последователен петгодишен мандат като премиер.

По негово ръководство Индия се очаква да стане икономическата сила на 21-ви век, предлагайки реална алтернатива на Китай за инвеститорите и потребителските марки, гонещи растеж, както и за производителите, които искат да намалят риска в своите вериги на доставки.

И докато отношенията между Пекин и Запада се обтягат все повече, Индия се наслаждава на добри отношения с повечето големи икономики и убеждава агресивно големи компании да отварят заводи в страната.

Оправдано ли е въодушевлението около Индия на Моди, която до голяма степен остава бедна страна?

Качеството на икономическите данни за Индия може да бъде ненадеждно, което затруднява оценката на реалността в най-многолюдната държава в света.

Използвайки данни от официални или авторитетни източници, от CNN са анализирали представянето на Индия, след като Моди взема властта през 2014 г., предлагайки поглед към предизвикателствата, с които ще се сблъска следващият лидер при управлението на най-бързо растящата голяма икономика в света.

Все още много бедна

Индийската икономика се оценява на 3.7 трлн. долара през 2023 г., което я прави петата най-голяма в света, след като се изкачва с четири места в класацията по време на управлението на Моди.

БВП на глава от населението нараства с 55% в периода 2014 – 2023 г. Страната също така отчита най-голям растеж на БВП, в сравнение с другите големи икономики.

Икономиката на този южноазиатски гигант се очаква да расте най-малко с по 6% годишно в следващите няколко години, но анализатори твърдят, че страната би трябвало да се цели в 8% или повече, ако иска да се превърне в икономическа суперсила.

Продължителният икономически растеж ще изкачи Индия още по-високо в класацията на най-големите икономики, като някои наблюдатели прогнозират, че до 2027 г. страната ще стане номер три, изоставайки единствено след САЩ и Китай.

Въпреки това, Индия може да направи много повече, за да увеличи своя БВП на глава от населението - индикатор за стандарта на живот, според който тя заема 147-о място през 2022 г., според Световната банка.

Изграждането на съвременна Индия

Подобно на това, което Китай направи преди повече от три десетилетия, Индия започва огромна инфраструктурна трансформация, като харчи милиарди за изграждането на пътища, пристанища, летища и железници.

Междувременно, частни инвеститори строят най-голямата централа за зелена енергия в света. Само в тазгодишния федерален бюджет са заложени 134 млрд. долара капиталови разходи за повишаване на икономическия растеж.

Резултатите могат да бъдат видени на място на фона на яростното строителство, което кипи в цялата страна. В периода 2014 – 2023 г. Индия е добавила близо 55 000 километра към националната си магистрална мрежа, което представлява увеличение на цялостната ѝ дължина с 60%.

Развитието на инфраструктурата носи много ползи за икономиката, в това число създаване на работни места и подобряване на лекотата за правене на бизнес.

В последните години страната също така изгради редица технологични платформи, известни като цифрова обществена инфраструктура, които трансформираха животи и бизнеси.

Програмата Aadhaar, която стартира през 2009 г., предостави на милиони индийци доказателство за самоличност за първи път. Най-голямата биометрична база данни в света също така помогна на правителството да спести милиони, като намали корупцията при социалните инициативи.

Друга платформа - Unified Payments Interface (UPI), позволява на потребителите да осъществяват плащания, като сканират QR код. Тя се използва от индийци от най-различни сфери на живота - от собственици на кафенета до просяци, позволявайки движението на милиони долари в официалната икономика.

Позовавайки се на доклад на Световната банка, Моди заяви през септември 2023 г., че благодарение на цифровата си обществена инфраструктура, “Индия е постигнала целите си за финансово приобщаване само за шест години, което иначе би отнело най-малко 47 дълги години.”

Борсова суперсила

Въодушевлението около потенциала за растеж на Индия беше отразено и на капиталовия ѝ пазар, който постига рекордни нива. Стойността на компаниите, листвани на борсите в Индия, надхвърли 4 трлн. долара в края на миналата година.

Индия има две фондови борси – Националната фондова борса (NSE) и BSE, която е най-старата в Азия и преди носеше името Бомбайска фондова борса.

Благодарение на поскъпването на акциите, NSE изпревари Фондовата борса в Шънджън и Хонконгската фондова борса и вече е шестата най-голяма в света по пазарна капитализация, според данни на Световната федерация на фондовите борси от януари.

Местните инвеститори - както на дребно, така и институционални, издигнаха фондовия пазар на Индия до безпрецедентни висини.

По данни на Macquarie Capital, инвеститорите на дребно притежават 9% от капиталовия пазар на Индия, докато делът на чуждите инвеститори е малко под 20%. Анализатори обаче очакват чуждите инвестиции да се увеличат през втората половина на 2024 г., след като минат изборите.

Работещи заводи

Правителството на Моди опитва агресивно да се възползва от огромното преосмисляне сред компаниите по отношение на веригите на доставки.

Международни компании искат да отдалечат дейността си от Китай, където се сблъскаха с пречки по време на пандемията, а сега са заплашени от нарастващото напрежение между Пекин и Вашингтон.

Третата най-голяма икономика в Азия стартира програма за стимулиране, свързана с производство на стойност 26 млрд. долара, която има за цел да привлече компании в 14 сектора, вариращи от електроника и автомобили до фармацевтика и медицински устройства.

В резултат на това, някои от най-големите компании в света, в това число и доставчика на Apple - Foxconn, разширяват значително дейността си в Индия.

Милиардерът Илон Мъск заяви наскоро в социалната мрежа X, че “очаква с нетърпение” да се срещне с Моди, без да посочва дата за това. Главният изпълнителен директор на Tesla се очаква да обяви голяма инвестиция в страната скоро, като се смята, че производителят на електромобили оглежда Индия за подходящо място за първия си завод в Азия извън Китай.

Анализатори определиха промяната на стратегията като голяма победа за Моди, тъй като засилващите се производствени отношения с щатски гиганти, като Apple, ще привлекат и други глобални играчи.

По данни на компанията за пазарни проучвания Canalys, 23% от смартфоните iPhone ще се произвеждат в Индия до края 2025 г., в сравнение с 6% през 2022 г.

Къде са работните места?

Въпреки това, индийската икономика, подобно на нейната демокрация, далече не е идеална. Ако бъде преизбран, Моди трябва да се бори с огромното предизвикателство за създаването на милиони работни места за население, което в голяма степен остава бедно.

Населението на Индия е едно от най-младите в света със своята средна възраст от 29 години, но страната все още не може да извлече потенциалните икономически ползи от голямото си младо население.

Образованите индийци на възраст между 15 и 29 г. е по-вероятно да са безработни, в сравнение с тези без никакво образование, според доклад от миналия месец на Международната организация на труда, което отразява едно “разминаване между техните стремежи и наличните работни места.”

Младежката безработица на Индия вече е по-висока от глобалните нива, се казва още в доклада. Процентът на младите безработни индийци с висше образование е над 29%, което е близо девет пъти повече, в сравнение с безработицата сред онези, което не могат да четат или пишат.

“Индийската икономика не успя да създаде достатъчно доходоносни работни места в секторите извън селското стопанство за образованите младежи, които се вливат в работната сила, което е отразено във високото и нарастващо ниво на безработица,” се посочва още в доклада.