Милениалите са на път да станат най-богатото поколение в историята, но готови ли са да се правят с този огромен приток от пари?

Огромен трансфер на богатство на стойност 90 трлн. долара през следващите 20 години ще направи милениалите “най-богатото поколение в историята,” сочат оценки на Knight Frank.

От консултантската компания установяват, че т. нар. „тихо поколение“, или това на родените в периода между 1928 и 1945 г. и бейбумърите, родени в периода 1946 - 1964 г., ще “предадат юздите” на милениалите, които пък са родени между 1981 и 1996 г., когато им прехвърлят своите активи.

Милениалите са описвани като мързеливи и фриволни прахосници, които са по-склонни да плащат за препечени филийки с авокадо, отколкото да спестяват за дом, така че колко подготвени са те, за да управляват сеизмичния приток от доходи?

“Милениалите са много лошо подготвени. Те не са като поколението, създаващо богатство,” казва пред CNBC Салваторе Бушеми, съосновател и управляващ партньор на компанията за управление на семейни активи Brahmin Partners.

"Когато милениалите наследят това богатство, те вече ще са в 40-те си години и може да нямат способностите да започнат собствен бизнес или да инвестират". Те не са придобили набора от умения на по-ранен етап, за да могат да го правят, тъй като никога не им се е налагало. Никой не е оказвал натиск върху тях. Проблемът е дали ще бъдат мотивирани на по-късен етап от живота си да придобият този набор от умения?"

Това пита Бушеми, допълвайки, че човешката природа предполага, че хората не са толкова склонни да придобиват нови умения с напредването на възрастта.

Поколението на милениалите вероятно ще бъде фокусирано върху краткосрочни цели, докато тези, които го предшестват, са по-фокусирани върху спестяването за важни неща, като изграждането на семейство и пенсия, твърдят експерти.

Въпреки че милениалите преживяват глобалната финансова криза от 2008 г., те са “по-отдалечени” от трудностите на Втората световна война и последиците от нея, които помагат за оформянето на нагласата на техните родители по отношение на парите, отбелязват в свой доклад от RBC Wealth Management.

Освен това, проучване на компанията за финансови услуги LendingClub сочи, че милениалите са поколението, което е най-вероятно да живее от заплата до заплата, тъй като то трябва да поддържа и застаряващите си родители, и собствените си деца.

Има също така разлика между хората, които трупат богатство и тези, които го наследяват, като последните са в неизгодно положение, когато става въпрос за управлението на богатство и справянето със загуби.

“Хората, които са натрупали своето богатство, имат силен вътрешен фокус върху контрола,” казва клиничният психотерапевт Пол Хоукмайер, допълвайки, че хората, които сами са натрупали състояние, са уверени в своите способности и капацитет да го спечелят отново, ако го изгубят.

Тези, които наследяват богатство, ще бъдат по-несигурни. “Те знаят, че могат да оцелеят в зоологическата градина, но не са сигурни в способностите си да оцелеят в джунглата,” казва Хоукмайер.

Психотерапевтът обаче отбелязва, че милениалите са по-мъдри относно влиянието, което носи наследеното богатство, и подхождат към парите повече като настойници, които ги “използват, за да подобряват света, в който се чувстват привилегировани да живеят.”