Близо двама на всеки трима работещи по света смятат, че са “лишени от почивка,” сочи ново проучване на Expedia. Резултатите от него обаче показват, че това усещане е най-силно изразено в държавите, в които хората взимат най-много почивни дни.

Около 84% от германските и 69% от френските участници в проучването са казали, че не смятат, че ползват достатъчно почивни дни, според проучването на Expedia. Това е така, въпреки че участниците от двете страни са ползвали най-много дни отпуски - 27 дни и 29 дни, респективно, пише CNBC.

За проучването са анкетирани над 11 500 работещи, като резултатите сочат, че американците полазват най-малко дни отпуск годишно (11), следвани от японците (12). Въпреки това, едва 53% от японските участници са заявили, че се чувстват “лишени от почивка”, в сравнение с 65% от американците.

Проучването, което е 24-ото на Expedia по темата, показва, че въпреки че в много части от света делът на хората, които смятат, че са лишени от почивка, да е намалял, това усещане сред работещите в САЩ достига 11-годишен максимум.

Какво се случва във Франция и Германия?

Проучването на Expedia сочи, че усещането за “лишеност от почивка” е свързано не толкова с това колко дни отпуск ползва човек, а повече с нравите в съответната култура относно работата и свободното време.

“Французите преобладаващо гледат на ползването на отпуск като на основно, фундаментално право, докато американците го считат за удоволствие, което поражда чувство за вина,” казва Кристи Хъдзън, ръководител Връзки с обществеността за Expedia в САЩ.

“По тази причина на средностатистическия работещ във Франция дори и месец почивка му се струва недостатъчен.”

Само 42% от германците обаче казват, че работодателите им ги подкрепят при ползването на отпуск, което е най-ниският процент измежду всички държави, казва Хъдзън.

“Това може да допринесе за чувство за вина и за невъзможността да се изключите от мрежата и да се почувствате освежени след почивка,” казва тя, допълвайки, че “лишаването от почивка” може да е в резултат от усещането, че не можете да ползвате почивните дни, които ви се полагат.

Неизползвани дни

Въпреки че повечето работещи казват, че се чувстват лишени от почивка, участниците в проучването от почви всяка държава признават, че са оставили част от годишния си отпуск неизползван.

Жителите на Хонконг внимателно планират отпуските си, като средно не оставят нито един ден неизползван, сочи проучването. Интересното е, че това е единственото място, където работещите казват, че са планирали да вземат повече отпуск, отколкото им се полага, казва Хъдзън.

Общо 80% от участниците от Хонконг казват, че работодателите им ги подкрепят по отношение на вземането на отпуск, като това е един от най-високите проценти в световен мащаб.

Сингапурците също планират внимателно отпуската си, позволявайки само един от позволените им 20 дни годишен отпуск да остане неизползван, според доклада.

В Япония обаче работещите не са толкова фокусирани върху оползотворяването в максимална степен на почивните си дни. Участвалите в проучването японци казват, че оставят средно седем от 19 дни годишен отпуск неизползвани.

Една голяма почивка срещу много малки почивки

Японците имат най-малко усещането за “лишаване от почивка,” въпреки че ползват само 12 дни отпуск годишно, според доклада. Това може би се дължи на начина, по който те планират и прекарват почивните си дни.

Близо един на трима японци си взема почивен ден всеки месец, в сравнение с едва 5% от работещите в САЩ, според доклада на Expedia.

“В Япония хората ползват отпуск всеки месец, вместо само два пъти в годината,” казва Мелани Фиш, ръководител на отдела за връзки с обществеността на Expedia Group.

Много от тях планират тези мини почивки около федерални и училищни празници, за да могат да се откъсват бързо, но често от работата си, според доклада. Французите ползват сходна стратегия, разпределяйки почивните си дни през годината.

Американците от друга страна, имат склонност да пазят дните си за едно голямо годишно пътуване, което има връзка с това защо позволяват част от почивните им дни да останат неизползвани.