Италиански тийнейджър, любител на видеоигрите, ще се превърне в първия в историята милениал светец на Католическата църква, след като канонизацията му беше одобрена от църковните власти.

Карло Акутис, който почина от левкемия през 2006 г. на 15-годишна възраст, беше известен с използването на своите компютърни умения, за да разширява популярността на католическата вяра и си спечели прозвището „инфлуенсърът на Бог“.

Да бъдеш признат за светец от католическата църква обикновено отнема десетилетия, но в случая на Акутис това се случва много бързо, тъй като тийнейджърът си спечели предани последователи по целия свят, посочва CNN.

Често изобразяван с дънки и маратонки, неговата история се смята за полезна за църквата, която иска да достигне до по-младото поколение в дигиталната ера, като той стана популярен сред католическите младежки групи.

Процесът по канонизиране на светец обикновено изисква кандидатите да са „извършили две чудеса“, като всяко предполагаемо свръхестествено събитие изисква задълбочено изследване. През май второ чудо, приписвано на Акутис, беше признато от папа Франциск - решение, което проправи пътя му да бъде обявен за светец.

Последната стъпка беше предприета в понеделник, когато Ватиканът обяви, че папата е постановил канонизацията да продължи, след като кардиналите гласуваха в подкрепа на светостта на Акутис. Датата за неговата канонизация все още предстои да бъде определена, въпреки че е вероятно това да се случи в някакъв момент през 2025 г.

Церемонията по канонизиране, която се очаква да се състои на площад Свети Петър във Ватикана пред десетки хиляди и да е председателствана от папата, ще бъде моментът, в който Акутис официално ще стане светец. Това означава, че католическата църква по света може да наименува на тийнейджъра енории и други, както и да отбелязва в негова чест специален ден.

Акутис, роден в британската столица Лондон през 1991 г. – което го поставя директно в кохортата на поколението на милениалите, е помнен от приятелите и семейството си с това, че обича да играе видеоигри, като Halo, Super Mario и Pokémon.

По време на краткия си живот той създава уебсайт, документиращ чудеса, случващи се в различни части на света. Наред с компютрите и игрите, Акутис свири на саксофон, харесва футбола, обича животните и прави кратки хумористични филми за своите кучета.

Майка му Антония Салцано описва сина си като „знак на надежда“, че светостта е възможна и днес. Тя му купува PlayStation на осемгодишна възраст, но момчето играе на него един час седмично, за да не се пристрасти и позвавайки „опасностите на интернет“.

Салцано добавя, че от деветгодишна възраст младежът е помага на бездомните в Милано, давайки джобните си пари на спящите по улиците. Тя обяснява, че той настоява да има само един чифт обувки, за да може да спести пари, за да помогне на бедните.

Акутис беше беатифициран и обявен за „блажен“ през 2020 г. след първото си чудо – смята се, че е излекувал бразилско момче с вроден дефект в панкреаса.

Второто му чудо е изцеление на момиче от Коста Рика, получило травма на главата след падане от колелото си във Флоренция. Майките и на двете деца твърдят, че са се молили на Акутис да изцели децата им.