Ръстът на щатския фондов пазар, подсилен от въодушевлението около изкуствения интелект (AI), предизвиква сравнения с дотком балона отпреди две десетилетия и поражда въпроса дали цените отново не са надути от оптимизма около една революционна технология.

Треската по AI, в комбинация с устойчивата икономика и по-големите печалби на компаниите, повишиха индекса S&P500 до нови рекордни нива през тази година след ръста от над 50% от достигнатото през октомври 2022 г. дъно. Технологичният индекс Nasdaq Composite нараства с над 70% от края на 2022 г.

И докато различни индикатори показват, че оценките на акциите и въодушевлението на инвеститорите все още не са достигнали пиковите нива от началото на века, не е трудно сходствата да бъдат забелязани.

Малка група от акции на големи технологични компании, в това число на производителя на чипове за AI Nvidia, символизират днешния фондов пазар, напомняйки за "Четиримата конника" от края на 90-те години - Cisco, Dell, Microsoft и Intel.

Главозамайващото поскъпване на акциите на Nvidia, които се оскъпиха с близо 4 300% за последните пет години, предизвика спомени за това как цената на книжата на производителя на мрежово оборудване Cisco скочиха с около 4 500% за пет години, достигайки своя връх през 2000 г., показва сравнение на BTIG на двете акции.

Пазарните оценки на компании също нараснаха, макар да изглежда, че много от технологичните шампиони са в далеч по-добро финансово състояние от колегите си от дотком балона в края на 90-те и началото на новия век. Други индикатори, като положителните очаквания на инвеститорите, все още не са достигнали висините от началото на новия век.

Има опасения, че предизвиканият от AI ръст ще приключи по същия начин като дотком балона – с епичен срив. След като повиши над четири пъти стойността си за малко повече от три години, индексът Nasdaq Composite падна с близо 80% от върха си през март 2000 г. до октомври 2002 г. Широкият индекс S&P 500, който удвои стойността си за сходен период от време, се срина с близо 50% за същия период.

И макар няколко акции на интернет компании, като Amazon, да оцеляха и в крайна сметка - процъфтяваха, други така и не се възстановиха.

"Никой не знае какво точно ще се случи с изкуствения интелект," казва пред Reuters Самир Самана, старши пазарен анализатор в Wells Fargo Investment Institute, отбелязвайки същата несигурност по отношение на победителите в дългосрочен план.

Повтаряйки дотком бума, делът на сектора на информационните технологии се е увеличил до 32% от общата пазарна стойност на S&P 500, което е най-високият процент от 2000 г., когато нараства до близо 35%, сочат данни на LSEG Datastream. Само три компании - Microsoft, Apple и Nvidia, представляват над 20% от стойността на индекса.

Въпреки това, технологичните акции имат по-скромни пазарни оценки, в сравнение с пика на дотком балона, като съотношението цена/бъдеща печалба е 31, в сравнение с 48 през 2000 г., според Datastream.

Разликата се вижда ясно в оценките на Nvidia и Cisco - ключов доставчик на продукти, които поддържат интернет инфраструктурата, чиито акции все още не могат да достигнат нивата си от дотком балона

Макар акциите и на двете компании да поскъпнаха значително, тези на Nvidia се търгуват при съотношение цена/бъдеща печалба от 40, докато при Cisco това съотношение достига 131 през март 2000 г.

Анализатори на Capital Economics също отбелязват, че настоящото поскъпване се подхранва повече от перспективите за солидни печалби, отколкото от нарастващите оценки, което е признак, че този път фундаменталните фактори имат по-голяма роля.

Съотношението цена/бъдеща печалба в сектори, в които са днешните пазарни лидери - технологии, комуникационни услуги и потребителски разходи, расте по-бързо от началото на 2023 г., в сравнение с останалата част на пазара, показва анализ на Capital Economics.

За сравнение, очакваните печалби в секторите са нараствали със сходни темпове с останалата част от пазара в края на 90-те години и в началото на новия век, докато техните оценки скачат по-бързо от тези на останалите акции.

По-общо, съотношението цена/бъдеща печалба от 21 на индекса S&P500 е доста над средното му ниво в исторически план, но под нивото от близо 25, достигнато през 1999 и 2000, според Datastream.

Aнализаторите на Capital Economics казват: 

"Нашият основен сценарий е, че този технологичен балон няма да се спука, докато оценката на пазара като цяло не достигне ниво, близко до това от 2000 г." 

Дотком инвеститорите са били много по-еуфорично настроени, според някои индикатори. Бичите нагласи в проучването на Американската асоциация на индивидуалните инвеститори, които често са считани за притеснителен индикатор при високи нива, достигат 75% през януари 2000 г. - само месеци преди пазарът да достигне връх. В последно време този процент е 44.5%, докато средното му ниво в исторически план е 37.5%.

И макар балонът, свързан с изкуствения интелект, да не е предизвестен, много инвеститори проявяват предпазливост по отношение на факта, че показателите може да нараснат още в идните месеци, ако икономическият растеж на САЩ остане стабилен и технологичните акции продължат да поскъпват.

"Има много сходства," казва Майк О‘Рурк, старши пазарен анализатор в JonesTrading.

"Когато имаме балон, обикновено той се корени в някакво истинско, положително, фундаментално развитие, което стои зад него и това създава ентусиазъм у хората да плащат каквато и да е цена за нещата."