Вероятно когато чуете името Агата Кристи, си представяте нейния герой Еркюл Поаро. Белгиецът с комичен външен вид, всъщност, е най-известният детектив в света.

Не по-малко впечатляващи рекорди притежава и измислилата го авторка, според Книгата на Гинес.

Тя не само е най-продаваният автор на всички времена, но и от нейните романи в библиотеките във всички краища на света има около 2 милиарда екземпляра.

Творбите на Кристи са на трета позиция в класацията на най-публикуваните книги в света – след творбите на Шекспир и Библията.

Английската писателка е най-превежданият индивидуален автор, като творбите й се четат на поне 103 езика. Един от най-известните романи в света - „Десет малки негърчета“, пък е най-продаваният на Кристи със 100 милиона продажби. Тази цифра го превръща не само в най-продаваната мистерия в света, но и в една от най-продаваните книги на всички времена.

Повечето творби на Агана Кристи са адаптирани за телевизия, радио, видеоигри и комикси. На нейното творчество са базирани повече от тридесет игрални филма.

Коя е Агата Кристи?

Тя е родена на 15 септември 1890 г. в заможно английско семейство от Торки, Девън. Баща ѝ е богат американски борсов посредник, а майка ѝ е ирландка. Агата е най-малкото от три деца.

Образованието си получава у дома, прекарвайки много време в четене и с домашните си любимци. Първата си творба – стихотворение, пише на 10-годишна възраст.

След като баща й умира, тя е изпратена в училище, където обаче не успява да се адаптира и през 1905 г. заминава за Париж.

Във френската столица работи като медицинска сестра и учи пеене. Омъжва се за пилота Арчибалд Кристи през 1914 г., като цялата Първа световна война прекарва във Франция.

Работата й в диспансер й дава задълбочени познания за отровите и ефекта им върху човешкия организъм, заради което често убийствата в романите й се дължат на отравяния.

Първият й криминален роман - „Аферата в Стайлс“, е написан през 1917 г. Това е и първата нейна творба, в която се появява Еркюл Поаро.

Продажбите обаче са много слаби и не й носят никакви приходи. Това се променя с публикуването на „Убийството на Роджър Акройд“ през 1926 г., като романът прави истинска революция в криминалния жанр.

През 1928 г. се развежда с Арчибалд Кристи, а през 1930 г. се омъжва за археолога Макс Малоуън. С него тя пътува до разкопки в Ирак и Сирия, заради което Близкият изток се превръща в основен декор на романите й от този период.

Агата Кристи умира на 12 януари 1976 г., като вече е най-известният автор на криминални истории в света.

Интересни факти

Еркюл Поаро е базиран на реална личност

Смята се, че Агата Кристи вижда слизащ от автобуса белгиец през 1910 г., който изглежда странно - с любопитно оформени мустаци и изненадано изражение. Впоследствие този неизвестен мъж се превръща в знаменития детектив, който се появява в повече от 40 творби на авторката.

Кристи диктува всичките си романи

Тя страда от вид нарушение на двигателните умения, наречено дисграфия, което превръща почерка ви в практически неразчитаем. Затова се налага да диктува всичките си романи.

Хотелът, в който е написан „Убийство в Ориент Експрес“, се намира в Истанбул

Един от най-известните си романи - „Убийство в Ориент Експрес“, Агата Кристи написва в стая 411 в хотел „Пера Палас“ в Истанбул. Тя съществува и до днес, като е преименувана на „Стаята на Агата Кристи“.

Еркюл Поаро е единственият измислен герой, чиято „смърт“ е отразена от The New York Times

Белгийският детектив е толкова известен, че когато Агата Кристи решава да го убие в романа „Завесата“, вестникът публикува негов некролог на първа страница.

Първият й роман е отхвърлен от шест издателства

Преди да бъде отпечатан, първият роман на Кристи – „Аферата в Стайлс“ – е отхвърлен от шест издателства.

Използва псевдоним, за да пише романтични романи

Кристи създава шест романтични романа под псевдонима Мери Уестмакот. Мери, всъщност, е презимето й, а Уестакот фамилията на нейни роднини.

Тя е първата британка, карала сърф изправена

Смята се, че Агата Кристи и съпругът й Арчи са първите британци, научили се да карат сърф в изправена позиция. Те практикуват този спорт по време на дълго пътешествие от Африка до Хаваите.

Написала е най-дълго играната театрална постановка в света

Пиесата на Агата Кристи „Капан за мишки“ е представена за първи път в Лондон през 1952 г. Днес тя продължава да се поставя на сцена.