Глобалните доставки на персонални компютри, включително и лаптопи, са нараснали с 3% през второто тримесечие, подпомогнати от търсенето на устройства, поддържащи изкуствен интелект. Това показва доклад на изследователската компания IDC, цитиран от Reuters. 

Applе е компанията, която отбелязва най-голям ръст сред производителите на PC-та.

Доставките на компютри достигнаха 64.9 милиона единици през трите месеца до юни, отбелязвайки второ поредно тримесечие на растеж след две години на спад, се посочва още в доклада.

Според IDC, продажбите на Apple са скочили с 20.8% спрямо второто тримесечие на 2023 г., което е най-големият ръст сред глобалните производители на персонални компютри. На второ място е тайванската Acer Group с ръст от 13.7 на сто. 

Очаква се пазарът на персонални компютри да се възстанови след "затишието" в годините след пандемията. По време на локдауните хората масово се втурнаха да купуват собствени устройства, които да използват при работата от вкъщи, но след края на пандемията продажбите рязко намаляха. 

"Две последователни тримесечия на растеж, пазарният "шум" около компютрите с изкуствен интелект и комерсиалният цикъл на опресняване изглежда са това, от което се нуждае пазарът на компютри", коментира Райън Рейт, вицепрезидент на IDC Worldwide Device Trackers.

Въпреки това слабите резултати в Китай продължават да задържат растежа на пазара, казват още експертите. Ако се изключи китайският пазар, доставките в световен мащаб са нараснали с над 5% през тримесечието на годишна база.

Китайската Lenovo Group отбелязва най-висок глобален пазарен дял от 22.7%, следвана от HP с 21.1% и Dell Technologys с 15.5%.