Преди опита за покушение срещу бившия президент Доналд Тръмп в събота в историята на САЩ има редица случаи на политическо насилие срещу президенти, бивши президенти и кандидати за президент от основните партии.

Вижте как се случват покушенията и опитите за покушения през годините:

Ейбрахам Линкълн, 16-ият президент

Линкъл е първият президент на САЩ, който е убит. Той е прострелян от Джон Уилкс Бут на 14 април 1865 г., докато заедно със съпругата си гледа пиесата „Нашият американски братовчед“ в театъра на Форд във Вашингтон.

След като е прострелян в тила, Линкълн е отведен в къща от другата страна на улицата, за да му бъде оказана медицинска помощ. Той умира на следващата сутрин, а подкрепата му за правата на чернокожите е изтъквана като мотив за неговото убийство.

Две години преди убийството му, по време на Гражданската война, Линкълн издава Прокламацията за еманципация, предоставяща свобода на робите в рамките на Конфедерацията. Мястото му като президент на САЩ е заето от вицепрезидента Андрю Джонсън.

Бут е прострелян и убит на 26 април 1865 г., след като е открит да се укрива в плевня близо до Боулинг Грийн, Вирджиния.

Джеймс Гарфийлд, 20-ият президент

Гарфийлд е вторият президент на САЩ, който е убит, като това се случва шест месеца, след като встъпва в длъжност. Той трябвало да се качи на влак на гара във Вашингтон на 2 юли 1881 г., когато е прострелян от Шарл Гето.

Изобретателят на телефона Александър Греъм Бел опитва безуспешно да открие куршума, който засяда в гърдите на Гарфийлд, използвайки устройство, което проектира специално за президента.

Смъртно раненият президент остава на легло в Белия дом в продължение на няколко седмици, но умира през септември. Гарфийлд е наследен на поста президент от вицепрезидента Честър Артър.

Гето е признат за виновен и е екзекутиран през юни 1882 г.

Уилям Маккинли, 25-ият президент

Маккинли е прострелян, след като изнася реч в Бъфало на 6 септември 1901 г. Той се ръкува със симпатизанти, когато мъж го прострелва два пъти в гърдите от упор. Първоначално лекарите очаквали Маккинли да се възстанови, но около огнестрелните рани се появява гангрена.

Маккинли умира на 14 септември 1901 г. - шест месеца след като е започнал втория си мандат. Постът му е зает от вицепрезидента Теодор Рузвелт.

Леон Шолгош, безработен 28-годишен жител на Детройт, прави самопризнания за стрелбата. Той е осъден и умира на електрическия стол на 29 октомври 1901 г.

Франклин Д. Рузвелт, 32-ия президент

Рузвелт, който по онова времее избран наскоро за президент, точно изнесъл реч в Маями от задната седалка на открит автомобил, когато проехтяват изстрели. Това се случва през февруари 1933 г. Рузвелт не е наранен, но при стрелбата умира кметът на Чикаго Антон Чермак.

Нападателят Джузепе Зангара е осъден на смърт за стрелбата.

Хари С. Труман, 33-ият президент

Труман отседнал в президентската резиденция Блеър Хаус, близо до Белия дом през ноември 1950 г., когато двама стрелци влизат с взлом. Той не е ранен, но полицай от Белия дом и един от нападателите загиват при последвалата престрелка. Двама други полицаи са ранени.

Оскар Калацо е арестуван и осъден на смърт. През 1952 г. Труман променя присъдата му на доживотен затвор. Той е освободен от затвора през 1979 г. от президента Джими Картър.

Джон Ф. Кенеди, 35-ият президент

Кенеди е прострелян фатално, докато се придвижва със своя кортеж в центъра на Далас по време на обиколка на щата Тексас през ноември 1963  г. Откаран е в болница Паркланд, където умира скоро след това.

Постът му е зает от вицепрезидента Линдън Джонсън, който полага клетва в конферентна зала на борда на президентския самолет Air Force One. Джонсън е единственият президент, който се заклева да служи на родината си на самолет.

Часове след убийството полицията арестува Лий Харви Осуалд, който е нает наскоро служител на Тексаското книжно хранилище, намираща се близо до мястото на покушението сграда.

Два дни по-късно, докато Осуалд е транспортиран от полицейския щаб до окръжния затвор, собственикът на нощен клуб в Далас Джак Руби го прострелва фатално.

Джералд Форд, 38-ият президент

Форд преживява два опита за покушение в рамките на седмици през 1975 г. и остава невредим и при двата.

При първия опит той пътува за среща с губернатора на Калифорния в Сакраменто, когато последователката на Чарлс Менсън Линет Фром си пробива път през тълпата на улицата, изважда полуавтоматичен пистолет и го насочва към Форд. Оръжието не произвежда изстрел.

Фром е задържана, получава осъдителна присъда и освободена от затвора през 2009 г.

17 дни по-късно друга жена на име Сара Джейн Мур стреля по Форд пред хотел в Сан Франциско. Тя стреля веднъж и пропуска. Случаен минувач хваща ръката ѝ, докато опитва да стреля втори път.

Мур е изпратена в затвора и освободена през 2007 г.

Роналд Рейгън, 40-ият президент

Рейгън си тръгва от събитие във Вашингтон и се отправя към своя кортеж, когато е прострелян от Джон Хинкли-младши, който е в тълпата.

Той се възстановява от опита за покушение от март 1981 г. Трима други души също са простреляни, сред които и неговият прессекретар Джеймс Брейд, който остава частично парализиран.

Хинкли е арестуван и изпратен в психиатрична болница, след като е признат за невинен поради невменяемост. През 2022 г. Хинкли е освободен от съдебния надзор, след като съдия решава, че той“вече не представлява опасност за себе си или за другите.”

Джордж У. Буш, 43-ия президент

Буш присъства на политически митинг в Тбилиси през 2005 г. с тогавашния грузински президент Михаил Саакашвили, когато към него е хвърлена ръчна граната.

Двамата държавници се намират за бронирана преграда, когато гранатата, увита в парче плат, пада на около 30 м от тях. Тя не избухва и никой не е ранен.

Владимир Арутюниан е признат за виновен за това деяние и е осъден на доживотен затвор.

Теодор Рузвелт, кандидат за президент

Бившият президент е прострелян в Милуоки през 1912 г. по време на предизборната кампания за завръщането му за трети мандат в Белия дом. Сгънати документи и метална кутия за очила в джоба му притъпяват удара от куршума и той не е ранен сериозно.

За опита за покушение е арестуван Джон Шранк, който прекарва остатъка от живота си в психиатрични болници.

Робърт Ф. Кенеди, кандидат за президент

Кенеди се бори за номинацията за президент на Демократическата партия, когато е убит в хотел в Лос Анджелис. Това се случва малко след като пристига, за да изнесе победната си реч, след като е спечелил предварителните избори в Калифорния през 1968 г.

Кенеди е сенатор от Ню Йорк и брат на президента Джон Ф. Кенеди, който е убит пет години преди това. Петима други са ранени по време на стрелбата.

Сирхан Сирхан е осъден на смърт за убийството на Кенеди. Присъдата е променена на доживотен затвор, като той я излежава и до днес, след като молбата му за освобождаване беше отхвърлена през миналата година.

Джордж K. Уолъс, кандидат за президент

Уолъс се бори за номинацията на Демократическата партия за президент, когато е прострелян по време предизборната си кампания в Мериленд през 1972 г. След инцидента той остава парализиран от кръста надолу.

Уолъс, който тогава е губернатор на щата Алабама, е известен със своите сегрегационистки възгледи, от които впоследствие се отказва.

Артър Бремър получава осъдителна присъда за стрелбата. Той е освободен от затвора през 2007 г.