Собственикът на Google - Alphabet, е в напреднала фаза на преговори за придобиването на бързоразрастващата се стартъп компания в сферата на киберсигурността Wiz за около 23 млрд. долара, информира CNN, позовавайки се на запознат източник.

Придобиване на Wiz, която произвежда софтуер за киберсигурност в сферата на облачните технологии, би представлявало голям залог от страна на Google върху киберсигурността, както и най-голямото придобиване в историята на технологичния гигант.

Разговорите между Google и Wiz започват, след като стартъпът набира 1 млрд. долара от компании за рисков капитал по-рано през годината. Условията по евентуалната сделка обаче не са финализирани и тя може да пропадне, според същия източник.

Новината за разговорите между Google и Wiz първо беше разпространена от Wall Street Journal. От Google и Wiz засега не са я коментирали.

Стойността на сделката лесно би надхвърлила придобиването на Motorola от страна на Google за 12.5 млрд. долара преди около десетилетие, което е най-голямото в историята на компанията. Google продаде Motorola само две години по-късно с огромна загуба.

Цената от 23 млрд. долара на Wiz е близо два пъти по-голяма, в сравнение с оценката от 12 млрд. долара при последния рунд за набиране на средства на стартъп компанията.

През март 2022 г. Alphabet придоби компанията в сферата на киберсигурността Mandiant за 5.4 млрд. долара в рамките на усилията си да подпомага компании в справянето им с киберзаплахи и да подсили дейността си в сферата на облачните технологии.

Google Cloud е в основата на усилията на компанията да диверсифицира приходите извън основния си рекламен бизнес, свързан с търсачката. Въпреки че продажбите ѝ в сферата на облачните технологии нараснаха, тя трудно се конкурира със сходни услуги от страна на Microsoft и Amazon.

Дан Айвс, управляващ директор и старши анализатор в Wedbush, казва: 

Закупуването на Wiz би било “предупредителен изстрел” към Microsoft и Amazon, показващ, че Google прави “сериозен залог върху сектора на киберсигурността, за да допълни основните си услуги в сферата на облачните технологии.” 

Облачната сигурност става особено важна в последните години, тъй като компаниите харчат сериозни средства, за да пренасят данни в облачни платформи.

Миналата седмица AT&T обяви, че данните за разговорите и текстовите съобщения на почти всички клиенти на нейните безжични услуги са били разкрити при огромен пробив, причинен от “незаконно изтегляне” от облачна платформа на трета страна.

Разговорите за евентуална сделка между Google и Wiz се водят въпреки упражнявания сериозен антимонополен контрол над технологичните гиганти от страна на администрацията на Джо Байдън.

Въпреки това, този контрол донякъде ще бъде ограничен, ако Доналд Тръмп се завърне в Белия дом, казва Айвс, което ще направи Федералната търговска комисия (FTC) “много по-слаба” и ще предизвика “среда на ускорени сливания и придобивания за големите технологични компании.”

Ако придобиването бъде финализирано, това ще бъде огромен успех за Wiz и нейните основатели —Асаф Рапапорт, Ами Лутвак, Инон Костика и Рой Резник. Четиримата се запознават преди години в Unit 8200 - отдела за киберразузнаване на израелските отбранителни сили.

След основаването си през март 2020 г., по време на пандемията от COVID-19, базираната в Ню Йорк Wiz отчита огромен растеж. От компанията твърдят, че днес 40% от фирмите от Fortune 100 са нейни клиенти.

Сред по-известните имена са BMW, Slack и Salesforce, а Wiz също така работи с големи компании в сферата на облачните технологии, като Amazon, Microsoft и Google.