Средиземноморската диета е свързана с много ползи за здравето при възрастните. Сега ново проучване предполага, че тя може да бъде полезна и за сърдечното здраве на децата.

Анализ на девет по-ранни проучвания, включващи 577 участници на възраст от 3 до 18 години, установява, че преминаването на средиземноморска диета за поне осем седмици има значителна връзка с понижаване на кръвното налягане и общия холестерол, според изследването, публикувано в списание JAMA Network.

То показва още, че придържането към здравословни хранителни навици в ранна възраст може да помогне за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и метаболитни нарушения, като високо кръвно налягане и диабет, които често произхождат от детството, казват изследователите.

„Ранните навици значително влияят върху дългосрочните здравни резултати“, според водещия автор на изследването д-р Хосе Франсиско Лопес-Гил, старши изследовател в One Health Research Group в University of the Americas в Кито, Еквадор.

„Ключовият извод за родителите е важността на насърчаването на диета, богата на пълнозърнести храни и здравословни мазнини, за да оптимизират здравето на децата си и да намалят риска от развитие на хронични заболявания.“

Познавайки ползите, които средиземноморската диета има за кардиометаболитното здраве на възрастните, констатациите не са изненадващи, но допълнително подчертават важността на приема на непреработени храни, като плодове, зеленчуци, постно месо и риба във всички етапи от живота, според д-р Стюарт Бергер, ръководител на детската кардиология в Ann & Robert H. Lurie Children’s Hospital в Чикаго.

Трябва ли децата да следват средиземноморската диета?

Средиземноморската диета е начин на хранене на растителна основа с акцент върху здравословните мазнини. Плодове, зеленчуци, боб, семена, ядки, пълнозърнести храни, постно месо и риба са в основата й.

Не всяко дете трябва да мине на средиземноморска диета, но е важно да се увеличат „истинските храни“ в храненето на подрастващите и да се намалят силно преработените храни с добавени захари и натрий, казва д-р Натали Мут, говорител на Американската академия по педиатрия.

„Знаем, че калориите от ултрапреработени храни съставляват около 70% от приема на типичен тийнейджър. Всяка промяна, която може да намали хапването на неща, като чипс, бисквитки и газирани напитки, и да увеличи приема на плодове и зеленчуци, е голяма победа“.

Но винаги е важно да имате предвид предпочитанията на детето и културните традиции при избора на храна, добавя Мут. За тези, които искат да преминат към средиземноморския хранителен план, спазването на подходящи за възрастта правила за хранене и упражнения, препоръчани от педиатъра на детето, също са от ключово значение, според Бергер.

Събирането на семейството на масата също играе важна роля в средиземноморската диета, посочва д-р Тамара Ханън, директор на програмата за клиничен педиатричен диабет в Riley Hospital for Children на Indiana University Health в Индианаполис.

„Родителите трябва да дадат пример, като се хранят по този модел и правят ежедневни упражнения“.

Ханон също така препоръчва те да ограничат храненето на децата си до полезни храни, както и да премахнат подсладените напитки и сокове, за да подобрят кръвната захар и управлението на теглото.

Бъдещи изследвания

Авторите на новия доклад откриват вариации в резултатите в анализираните по-ранни проучвания, което може да се отдаде на различните фактори на диетата и физическата активност.

Въпреки тях, средиземноморската диета подобрява нивата на кръвното налягане и липидните профили, казва Лопес-Гил, което може да намали риска от кардиометаболични проблеми по-късно в живота, като инфаркти, инсулти и диабет.

Изследователите обаче не откриват каквито и да е ефекти върху нивата на глюкозата и инсулина. Въздействието на средиземноморската диета върху тези здравословни фактори може да бъде по-слабо изразено или да изисква по-дълъг период от време, за да се прояви, посочва ученият. Проучването разглежда резултатите на деца, придържали се към диетичния план от 8 до 40 седмици.

По-нататъшни изследвания трябва да включват по-големи маси от хора, по-разнообразни популации, както и оценка на дългосрочните ефекти на средиземноморската диета върху кардиометаболитното здраве на децата, според Лопес-Гил.

„Изследванията показват, че ползата от средиземноморската диета е еднаква за деца и юноши, както и за възрастни“, според Мут.

„Една от най-резултатните стъпки, които родител може да предприеме, за да подобри храненето на детето си, е да събира семейството на масата и да приготвя храна у дома възможно най-често. Колкото повече плодове, зеленчуци и риба се предлагат на децата, толкова по-вероятно е те да ги опитат и да ги харесат.“