Руският гигант в сферата на антивирусния софтуер Kaspersky Labs обяви, че се изтегля от САЩ, след като администрацията на президента Джо Байдън забрани продажбите на софтуера на компанията.

От Kaspersky обявиха, че са взели "тъжното и трудно решение" да се изтеглят, "тъй като бизнес възможностите в страната вече не са осъществими".

Това се случва, след като министърът на търговията Джина Раймондо заяви миналия месец, че влиянието на Москва над компанията представлява значителен риск за щатската инфраструктура и услуги. Kaspersky, която развива дейност в САЩ от две десетилетия, отхвърли тези обвинения.

"Започвайки от 20 юли 2024 г., Kaspersky постепенно ще закрива дейността си и работните позиции в САЩ," се казва в изявление на компанията.

Щатският й уебсайт вече спря продажбата на антивирусни инструменти и продукти за киберсигурност, като съобщението гласи, че "покупката не е достъпна за клиенти от САЩ". Изявлението идва, след като продажбите и разпространението на продукти на Kaspersky бяха забранени в САЩ.

Раймондо заяви, че САЩ е била принудена да предприеме действия поради "капацитета и намеренията на Русия да събира и използва личната информация на американците".

"Kaspersky, като цяло, вече няма да може да продава софтуера си в САЩ или да предоставя актуализации на продукти, които вече се използват," заявиха от Министерството на търговията.

Решението използваше правомощията, създадени от администрацията на Доналд Тръмп, за налагане на забрана или ограничаване на трансакции между щатски компании и технологични компании от "чужди враждебни" нации, като Русия и Китай.

То на практика забрани изтеглянето или софтуерните актуализации, препродажбата и лицензирането на продукти от 29 септември, а продажбите на нови продукти трябваше да бъдат ограничение до 30 дни след изявлението.

Министерството на търговията ще налага глоби на онези, които продават и препродават продуктите на Kaspersky.

Според министерството на търговията на САЩ, базираната в Москва мултинационална компания има офиси в 31 държави по света, обслужвайки над 400 милиона потребители и 270 000 корпоративни клиенти в над 200 държави.